Bănci și Asigurări

Va depasi euro in 2009 maximul istoric de 4,2 lei?

16.12.2008, 17:40 27

Euro va depasi in perioada urmatoare pragul de 4 lei si ar putea sa atinga noi maxime istorice, depasind varful de 4,2 lei din 2004, arata cele mai recente scenarii ale analistilor locali.

Finantarea tot mai dificila a deficitului de cont curent care ar putea sa se apropie din nou de 14% din PIB si inrautatirea sentimentului investitorilor straini din cauza cresterii deficitului bugetar pe final de an sunt principalii factori care pun presiune pe deprecierea leului. Analistii BCR, ING si RBS vad acum cursul trecand de 4 lei pentru un euro inca de la inceputul lui 2009, cu posibilitatea unor salturi mai mari.
Surse bancare afirma ca semnalele dinspre BNR indica in primul rand o preocupare pentru mentinerea unei deprecieri line, fara un angajament de aparare a pragului de 4 lei/euro atat timp cat incetinirea economiei nici nu cere un leu mai tare.
"Cele mai recente date arata ca deficitul bugetar ar putea sa sara cu usurinta la 4,4% din PIB. Ca atare, ceea ce era un scenariu de risc cu un curs de 4,2 lei pentru un euro in primul trimestru din 2009 a devenit acum proiectia noastra de baza", noteaza analistii ING Bank.
"In perioada urmatoare evolutia leului depinde de succesul implementarii planurilor de salvare fara precedent initiate la nivel international", mai noteaza si analistii BRD-SocGen.
 
  • Bancile: Euro peste pragul de 4 lei, doar o chestiune de timp.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO