Bănci și Asigurări

Va fi sfârşitul de an mai bun pentru dealeri?

Va fi sfârşitul de an mai bun pentru dealeri?

Autor: Liviu Chiru

09.12.2010, 23:50 29

Piaţa valutară a rămas fără suflu în toamnă, iar volumeletranzacţionate au coborât din nou spre nivelul de anul trecut, cândse prăbuşiseră faţă de 2008, după ce în primăvară dădea semne derevenire.

Dealerii spun totuşi că turbulenţele recente din zona euro auadus un interes mai mare pentru tranzacţionare, în condiţiile încare piaţa de la Bucureşti este dominată de jucătorii străini.

În noiembrie, pe piaţa valutară s-au tranzacţionat puţin peste33 de miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi lună aanului trecut. În august ritmul de creştere fusese de aproape 60%,datorită şi bazei de comparaţie reduse, după care încetiniseputernic la 9% în octombrie. "În general este lipsă de interes. Şichiar dacă ar fi investitori cu o viziune optimistă în privinţaRomâniei, nu au ce să cumpere. Bursa are un rulaj de câtevamilioane de euro zilnic, iar obligaţiunile sunt în mare parteblocate la bănci, care le ţin până la maturitate", comenteazădealerul unei bănci locale.

În 2009, trezoreriile au contribuit substanţial la câştigurilebăncilor sau măcar au acoperit o parte din pierderile generate deprovizioane, însă anul acesta volatilitatea mică şi scădereadobânzilor le-au limitat mişcările. Iniţial trezorierii sperau săpoată realiza venituri mai mari din operaţiunile cu clienţii, însăamânarea revenirii economiei le-a dat planurile peste cap.

Jucătorii străini speculativi - băncile de investiţii saufondurile de risc - preferă să stea deoparte când vine vorba deleu, în condiţiile în care BNR s-a arătat în nenumărate ocaziidispusă să contracareze orice mişcare de curs pe care o considerăinoportună. Dealerii suspectează că şi zilele acestea bancacentrală a vândut euro pe piaţă ca să ţină cursul pe palierul de4,3 lei pentru un euro, în condiţiile în care monedele de pepieţele vecine înregistrează fluctuaţii şi de peste 1% zilnic, înfuncţie de dispoziţia investitorilor internaţionali.

"Volumele şi-au revenit în ultima lună, dar asta înseamnă că peleu se tranzacţionează (doar de şapte ori mai puţin decât pe zlotulpolonez", afirmă dealerul. Vârful de tranzacţionare de anul acestaa fost atins în iunie, cu operaţiuni de peste 37 de miliarde deeuro, însă atunci şi volatilitatea a fost mai mare, euro atingândun maxim istoric de 4,4 lei.

Totuşi, primele unsprezece luni arată că 2010 are şanse clare săarate mai bine decât 2009 din punctul de vedere al volumelortranzacţionate.

Cu o medie lunară de aproape 33 mld. euro (consemnată pe primelezece luni), volumul total al tranzacţiilor ar putea să urce anulacesta la 396 mld. euro, faţă de 352 mld. euro, în 2009. Vârfulistoric din 2008, de 465 mld. euro, rămâne încă departe.

Exporturile şi importurile şi-au revenit spectaculos anulacesta, înregistrând creştere de aproximativ 20%, însă ordinelecomerciale nu au reuşit să devină nici acum preponderente pe piaţă.De altfel, un studiu recent privind pieţele valutare al Bănciipentru Reglemente Internaţionale arată că, la nivel global, doar13% din tranzacţii sunt derulate cu clienţii din domeniulnon-financiar.

Pe primele nouă luni ale anului comerţul internaţional(exporturi plus importuri) a totalizat puţin peste 60 de miliardede euro, reprezentând circa un sfert din rulajul total înregistratpe piaţa valutară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO