Bănci și Asigurări

Valutele exotice au castigat peste 11% din piata creditului de retail

Valutele exotice au castigat peste 11% din piata creditului de retail

Click pentru imaginea marita

29.07.2008, 19:56 21

La nivelul intregii piete a creditului, monedele exotice au castigat doua procente, inregistrand o dublare a ponderii pana la 4% din totalul creditului in mai 2008, fata de 2% in mai 2007.
Creditele in franci elvetieni si yeni japonezi se adreseaza in primul rand clientelei de retail a bancilor, care a devenit tot mai interesata de astfel de finantari datorita dobanzilor nominale mult mai scazute decat la lei sau chiar euro.
Creditele acordate in franci elvetieni au fost lansate in Romania de OTP Bank in 2005 si au ajuns in numai trei ani la o pondere-varf de 4,41% din totalul creditului neguvernamental in aprilie 2008. Luna mai a fost prima cand ponderea monedelor exotice in totalul creditului neguvernamental a inregistrat o scadere. Scaderea nu este majora, de doar 0,1 puncte procentuale. Soldul creditelor acordate in valute exotice a ajuns in mai la 9.500 de milioane lei (2.600 de milioane euro).
"Cresterea ponderii francului elvetian in totalul creditului neguvernamental este desigur vizibila, dar cum firmele nu contracteaza credite in aceasta valuta, trebuie sa ne raportam la creditul acordat populatiei, unde ponderea ajunge sa aiba si doua cifre. Ritmul de crestere este de cinci, sase ori mai mare la valute exotice decat la euro, si deja nu se mai pleaca de la o baza zero cum se spunea inainte. Riscurile pe care le implica aceasta valuta tin de dobanda de referinta din Elvetia, care se asteapta sa creasca pentru a contracara presiunile inflationiste, si totodata tin de riscul valutar, care pe un termen de 30 de ani nu este de neglijat", explica Lucian Anghel, economist-sef la BCR. Unii bancheri se declara impotriva creditarii in monede exotice, considerand-o foarte riscanta pentru clienti, in timp ce altii o practica invocand obiectivul de a nu pierde cota de piata. Desi amenintari potentiale exista in privinta unor cresteri importante ale costurilor unui credit in franci elvetieni sau yeni japonezi - sub forma majorarilor de dobanda sau a cresterii cursului de schimb (incontrolabil pe piata romaneasca), cei care au contractat astfel de credite in ultimii trei ai au platit dobanzi cu pana la 50% mai mici decat in cazul unui credit in euro, la care s-au adaugat insa comisioane consistente.
Romanii au preferat in ultimul an sa contracteze credite mai degraba in euro si valute exotice, decat in lei sau dolari, potrivit datelor publicate de BNR.
Moneda europeana, preferata de romani pentru a se indatora, avea in luna mai anul acesta o pondere de 55% in totalul creditelor acordate de banci, mai mult cu patru puncte procentuale decat ponderea din mai anul trecut. Soldul creditelor in euro a ajuns astfel la 119.350 de milioane de lei (32.970 de milioane de euro).
"Era de asteptat o evolutie in acest sens la creditele acordate in euro, date fiind dobanzile mai mici fata de creditele in lei, convergenta Romaniei la euro, si mai ales cresterea ponderii creditelor acordate populatiei pe termen lung, pentru investitii in locuinte. Desi exista riscul valutar, acest risc nu este nelimitat, si nu se compara cu riscurile pe care le implica creditarea in franci elvetieni", a declarat Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank.
Leul si dolarul au fost pierzatori in structura creditului pe monede in ultimul an. Majorarile succesive de dobanda ale BNR, de la 7,5% cat era dobanda de referinta anul trecut in mai, pana la 9,5% anul acesta in mai, au determinat si bancile din sistem sa scumpeasca creditarea in moneda nationala. Efectul s-a propagat si astfel ponderea creditelor in lei a scazut de la 40% la 37%. Soldul creditelor acordate in lei a ajuns in mai 2008 la 80.800 de milioane lei (22.300 de milioane euro), fiind pe locul doi dupa soldul creditelor in euro.
Ponderea creditelor acordate de banci in dolari a scazut de asemenea cu 3 procente, de la 7% cat era in mai 2007 pana la 4%, ponderea din mai anul acesta.
La dolari a scazut si soldul total al creditelor acordate incepand cu octombrie 2007, de la peste 10.000 de milioane de lei pana la 9.100 mil. lei, soldul din mai anul acesta. Asta inseamna ca valoarea ratelor rambursate de clienti a fost mai mare decat valoarea creditelor noi acordate.
"Dolarul pur si simplu a pierdut din vizibilitate, in fata euro si a francului elvetian", comenteaza analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO