Bailoutul de weekend:

Veneto Banca a fost naţionalizată „privat“ pentru a se preveni o hemoragie bancară în Italia

4 iul 2016 Autor: Bogdan Cojocaru

Veneto Banca are operaţiuni şi în România, unde deţine o cotă de piaţă de 1,3% cu active de 1,1 mld. euro. Operaţiunile din România sunt scoase la vânzare

Au trecut opt ani de la marea criză financiară şi Italia încă mai salvează bănci.

În weekend fondul de bailout Atlante, o iniţiativă privată girată de guvernul de la Roma, a preluat Veneto Banca după ce în urmă cu două luni a executat o manevră similară în privinţa băncii Popolare di Vicenza. Guvernul italian a luat măsuri extraordinare pentru a împiedica o hemoragie a depozitelor bancare provocată de şocurile Brexitului.

Financial Times sugerează că Atlante a intervenit deoarece Ger­mania a respins la summitul UE de miercuri de la Bruxelles, în timpul turbulenţelor create de referendumul privind Brexitul, cererea premierului italian Matteo Renzi pentru relaxarea regulilor privind recapitalizarea ban­cară finanţată de stat. Fondul Atlante, cu resurse de 5 mi­liarde de euro, a fost înfiinţat în aprilie de cele mai mari bănci private pentru a limita pericolul ca prăbuşirea vreunei bănci să creeze o reacţie în lanţ în sistemul bancar european. Mecanismul de bailout a preluat controlul Veneto pentru că o acţiune pentru majorarea capitalului băncii cu un miliard de euro, cerută de autorităţile UE din sectorul bancar, nu a reuşit să atragă atenţia investitorilor. Investitorii fug de activele băncilor italiene.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2016

 
Cuvinte cheie:
italia
, banca
, nationalizare
, prevenire
, privat
, banci
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide