Bănci și Asigurări

Veniturile Groupama au coborât la 192 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

16.02.2011, 23:45 76

Groupama Asigurări şi OTP Garancia, subsidiarele locale alegrupului francez Groupama, au înregistrat în 2010 venituri dinprimele subscrise de 192 milioane euro, în scădere cu 9% faţă deanul anterior.

Primele încasate din asigurări de proprietăţi şi accidente auscăzut cu 7,6% în 2010, cel mai mare declin fiind înregistrat pesegmentul auto. Vânzările de poliţe Casco au scăzut cu 12,6%, întimp ce pe asigurări de răspundere civilă auto (RCA) afacerile s-auredus cu 19%.

"Scăderea vânzărilor de autovehicule, competiţia puternicăpentru stabilirea tarifelor şi anularea în februarie 2010 acontractului pentru asigurarea unei flote de 2.000 de camioane suntfactorii care explică această scădere", subliniază grupul francezîn raportul privind rezultatele financiare. Totodată, primele brutesubscrise din asigurări de viaţă au scăzut cu 23% din cauzaîngheţării creditării, susţin francezii. Afacerile companiei pesegmentul asigurărilor de viaţă au scăzut în condiţiile în care lanivel agregat acest segment a înregistrat o creştere de circa 3% înprimele nouă luni. Rata combinată, unul dintre cei mai importanţiindicatori cu care lucrează firmele de asigurări, care aratăraportul dintre cheltuielile legate de despăgubiri, rezerve, celelegate de comisioanele agenţilor/brokerilor, administrative şiveniturile aduse de poliţe a scăzut de la 126% la aproape 106%.

Compania a nu a publicat şi datele privind rezultatul net alexerciţiului financiar. În 2009, grupul raportase pierderi de 8mil. euro din operaţiunile locale, de trei ori mai mici decât înanul anterior. Groupama Asigurări a fost creată în august 2009 prinfuziunea dintre Asiban şi BT Asigurări, iar la jumătatea anuluitrecut se afla pe locul patru în topul asigurătorilor locali.Francezii au investit peste o jumătate de miliard de euro pentruachiziţii şi lansarea brandului la nivel local.

În mai 2010, a fost transferat la Groupama şi portofoliul OTPGarancia, societate care, spre deosebite de Asiban şi BT Asigurări,a rămas o entitate de sine stătătoare. La sfârşitul anului trecut,francezii au schimbat denumirea companiei preluate în 2007 de lagrupul maghiar OTP în Onix Asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO