Bănci și Asigurări

Vicepresedintele CSA si-a epuizat mandatul

19.10.2005, 20:01 36

Comisiile reunite pentru buget, finante si banci vor propune, pana la sfarsitul acestei luni, un nou vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), afirma Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din cadrul Senatului.

"Saptamana aceasta vom incepe discutiile pentru numirea unui nou vicepresedinte", a declarat Vosganian.

Actualul vicepresedinte al Consilului CSA, Gheorghe Cismaru, a fost numit in functie in data de 27 iunie 2001, pentru un mandat de patru ani, deci pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Conform Legii 32/2000, care reglementeaza activitatea pietei asigurarilor, dupa expirarea mandatului vicepresedintele ramane in functie pana la numirea unui succesor.

Gheorghe Cismaru a fost numit de grupul parlamentar al PRM, conform algoritmului politic, desi nu a fost membru al acestui partid. Surse din PRM spun ca acelasi grup parlamentar va desemna si noul vicepresedinte, iar cele mai multe sanse le are Cristian Ionescu, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si fost membru de partid. Cristian Ionescu nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

"Cred ca si PD doreste un membru in CSA, dar nu este neaparat ca acesta sa fie vicepresedinte", a spus Vosganian. "Daca PRM isi va pierde reprezentantul in CSA, este posibil sa apara mici complicatii politice", a spus presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din cadrul Senatului.

"Discutiile referitoare la modificarea regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului ne-au luat mult timp. Din aceasta cauza n-am reusit sa stabilim o sedinta comuna a Comisiilor pentru a numi un nou vicepresedinte", a explicat Vosganian intarzierea in numirea unui nou vicepresedinte.

Misiunile per review ale Uniunii Europene care au venit in Romania au constatat o lipsa de transparenta in numirea membrilor CSA, afirma Gheorghe Cismaru.

Consiliul CSA este format din presedinte, un vicepresedinte si trei membri. Conform legislatiei in vigoare, membrii Consiliului CSA sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comisiilor reunite pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor. Actualul presedinte al CSA este Nicolae Eugen Crisan, iar cei trei membri sunt Albin Biro, Dan Constantinescu si Tudor Balta. Posturile din conducerea CSA sunt foarte importante, deoarece Comisia supravegheaza o piata de un miliard de euro. Conform site-ului CSA, salariile membrilor Consiliului CSA variaza intre 4.000 si 5.000 de euro pe luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO