VIDEO ZF Live. Dragoş Manolescu, OTP AM: Am vrut să depun câteva sute de mii de euro la bancă şi mi s-a oferit dobândă negativă

16 feb 2016 Autor: Roxana Rosu

Inevitabilul s-a produs. Băncile comerciale din România au ajuns să ofere dobânzi negative de 0,2% la depozite de până la şase luni pentru persoanele juridice.

„Credeam că nu am auzit bine, era să îmi cadă telefonul din mână. Am primit în acest an o ofertă de la o bancă pentru un depozit de câteva sute de mii de euro, cu o dobândă de -0,2%, pentru o perioadă de până la 6 luni. Am refuzat evident. Practic te obligă să plasezi banii în obligaţiuni. Când ai dobânzi negative, te duci şi cumperi titluri de stat“, a spus la ZF Live Dragoş Manolescu, direc­tor de investiţii la socie­ta­tea de administrare a in­ves­tiţiilor OTP Asset Management.

Această situaţie are loc în contextul în care băncile tre­bu­ie să plaseze mai departe euro pe care îi iau de la client, fie el fond de inves­ti­ţii sau com­panie, şi, în lip­sa creşterii cre­ditării, ele sunt nevoite în anumite si­tua­ţii să îi plaseze la ban­ca-mamă.

„Dacă banca-mamă nu are ce face cu acei euro şi trebuie să îi plaseze mai departe la Banca Centrală Euro­pea­nă, te taxează cu dobândă negativă.“

O altă soluţie este plasarea lichidităţilor în obligaţiuni, dar aici există limite de risc care nu pot fi depăşite de investitor.

„Nu te poţi duce să cumperi obligaţiuni oricum. Dacă nu mai ai loc să te încadrezi în acele limite, plasezi banii la ban­ca-mamă“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.02.2016

 
Cuvinte cheie:
banca
, dobanda
, otp bank
, depunere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide