Bănci și Asigurări

Video ZF Live. Ramona Jurubiţă, tax partner al KPMG: Povara fiscală asupra persoanelor fizice creşte prin noul Cod fiscal

Autor: Roxana Rosu

23.09.2015, 00:06 1179
Noul Cod fiscal asigură predictabilitatea legislativă îndelung solicitată de mediul de business, legislaţia obligând acum autorităţile fiscale să facă orice modificare cu 6 luni înainte, cu aplicare de la 1 ianuarie anul următor, dar pentru persoanele fizice creşte povara fiscală, a spus la ZF Live Ramona Jurubiţă, tax partner la KPMG, despre noutăţile legislative în materie fiscală.
 
„Noul Cod fiscal aduce o serie de lucruri pozitive pentru companii. Dar la persoane fizice povara fiscală a crescut, în condiţiile în care impozitarea muncii era deja la un nivel ridicat.“
 
Potrivit partenerului KPMG, o schimbare pozitivă apare la persoanele fizice care au contract de muncă şi pentru care s-au mărit anumite deduceri personale şi au fost introduse avantaje care sunt scutite de la plata impozitului pe venit şi de la contribuţii sociale, cum sunt tichetele cadou. Pe de altă parte, la persoane fizice autorizate s-a extins baza de impozitare, aşa că de la 1 ianuarie 2016 persoanele care au această formă de remunerare va trebui să plătească contribuţia la pensii chiar dacă au şi contract de muncă, contribuţie calculată la venitul net.
 
„Acum, o PFA poate alege să plătească contribuţii de 200-300 lei/lună la pensii, ceea ce nu se compară cu ce va fi de la anul. Cota de 10,5% va fi aplicată la venitul net, plafonat la cinci salarii medii brute pe economie, şi nu la un minim de 35% din venitul mediu ca acum.“
 
În plus, pentru a primi întregul punctaj la pensie o persoană cu PFA ar trebui să plătească şi contribuţia pe care ar plăti-o  eventualul angajator. „Tu plăteşti mai mult la pensie, dar practic ţi se recunoaşte mai puţin. Sistemul de pensii e încă debalansat şi sarcina fiscală nu este uniform distribuită pe toate categoriile de venituri“, a spus Jurubiţă.
 
 
Alte schimbări aduse de noul Cod fiscal:
 
- Contribuţia la sănătate pentru veniturile din dividende
 
Impozitul pe dividend va fi 5% din 2017, dar cei care obţin venituri din dividend vor plăti şi contribuţia la sănătate, plafonată la cinci salarii medii brute pe economie. Astfel, dacă o persoană câştigă mai mult de cinci salarii medii pe lună, înmulţit cu 12 luni, ea va plăti o contribuţie de maxim 3.600 euro pe sănătate, a explicat partenerul KPMG.
 
„Şi dacă ai venituri de 5-10 lei din dividend şi acestea sunt singurele tale venituri, tot trebuie să plăteşti contribuţia calculată la salariul mediu pe economie. De asemenea, dacă eşti angajat, dar şi acţionar şI primeşti dividend trebuie să plăteşti contribuţia la sănătate şi pentru aceste venituri“.
 
 
- Taxele locale, majorate de 3-7 ori din 2016
 
Noul Cod Fiscal stabileşte o diferenţă între impozitul pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, stabilind cum se încadreză fiecare construcţie. Astfel, o clădire este încadrată ca rezidenţială dacă are destinaţie de locuinţă şi ca nerezidenţială dacă acolo este înregistrat un sediu de firmă sau un PFA.
 
Cotele de impozitare sunt aceleaşi şi pentru persoanele fizice şi pentru cele juridice, de la 0,02% la 0,1-0,2%, dar ceea ce diferă este baza de impozitare. La persoane fizice, sumele de plată sunt fixe, în funcţie de rangul localităţii, şi vor fi majorate de 3 -7 ori de la 1 ianuarie 2016.
 
Ramona Jurubiţă a precizat că proprietarii au termen până la 29 februarie 2016 să declare care immobile sunt cu destinaţie rezidentială şi care sunt nerezidenţiale, atât la persoane fizice, cât şI juridice.
 
Un lucru mai puţin cunoscut din Cod se referă la plata impozitului pe clădiri sau terenuri. Noua lege stabileşte că în cazul vânzării unei proprietăţi, vânzătorul trebuie să plătească impozitul pe clădire sau teren pe tot anul, indiferent de luna în care are loc tranzacţia. „Dacă am un imobil în proprietate şi îl vând în ianuarie 2016, noul Cod Fiscal prevede că plătesc impozitul pe tot anul, nu doar pe o lună.Cel care cumpără plăteşte de la 1 ianuarie2017“
 
 
- Taxa pe stâlp
 
Această taxă a fost păstrată în noul Cod Fiscal, deşi multe voci din mediul de business au cerut eliminarea ei. Singurul plus adus de legislaţia care va intra în vigoareîn 2016 se referă la excluderea de la obligeţia de plată a construcţiilor destinate agriculturii.
 
 
- Impozitul de 1% pentru microîntreprinderi
 
La persoane fizice care doresc să înceapă o afacere, o microîntreprindere, noul Cod conţine o prevedere favorabilă, respective introducerea unui impozit de 1% pe venituri pe perioadă limitată, de 24 luni de la înfiinţare. „Acum acest impozit nu există. Există un impozit de 3% pentru venituri de pânăîn 65.000 euro“.
 
Ramona Jurubiţă atrage atenţia că legea amnistiei fiscale, publicată în luna iunie, a rezolvat problemele neclare din trecut legate de reglementarea formelor de venit, dar impozitarea muncii este în continuare foarte mare şi cultivă formele alternative de remunerare. „Cine are o afacere de familie se luptă cu competitorii de lângă el şi dacă nu scădem impozitarea muncii vor continua să apară formele alternative de remunerare. De exemplu, pe microîntreprinderi, oamenii s-ar putea să fie tentaţi să îşi facă propria firmă. Omul e inventive când trebuie să supravietuiască. Ne putemt ransforma într-o tară de companii“.
 
 
- Conformarea voluntară
 
Există un trend global spre controlul marilor averi şI conformarea voluntară pentru veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice, în condiţiile în care în curând va exista schimb automat de informaţii între state, iar autorităţile române sunt deschise la astfel de măsuri, comentează partenerul KPMG.
 
Practic, pentru autorităţile fiscale este mai uşor să introducă un program de conformare, să dea un termen până la care persoanele fizice pot declara veniturile din alte ţări, iar pentru această situaţie se pot elimina pedeapsa de evaziune fiscală şI penalităţi.
 
„Ţările care au aplicat aceste măsuri, Elveţia, Portugalia, Marea Britanie, au raportat încasări record la impozite şi taxe declarate voluntar. Există şi la noi deschidere spre astfel de măsuri. E clar că avem pesoane fizice care deţin active în străinătate“.
 
Prevederea se referă la persoanele care au venituri din dobânzi sau dividende, care au făcut investiţii, au obţinut indemnizaţii în altă ţară, acestea trebuind să declare aceste sume dacă au rezidenţă fiscală înRomânia.
 
„Aceste programe de conformare voluntară nu exclude pedeapsa pentru evaziune fiscală în cazul în care nu poţi dovedi sursa banilor. Nu sunt programe de albire a banilor.“
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO