Bănci și Asigurări

Visa: numarul tranzactiilor cu cardul avanseaza cu 38%, volumul doar cu 14%

Visa: numarul tranzactiilor cu cardul avanseaza cu 38%, volumul doar cu 14%

Peter Ayliffe

21.06.2009, 15:29 40

Numarul tranzactiilor cu cardurile Visa emise in Romania, atat de debit, cat si de credit, a crescut cu 38% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, aceasta fiind a doua mare crestere din Europa, in timp ce valoarea tranzactiilor a avansat cu doar 14%, afirma Peter Ayliffe, CEO al Visa Europe, cea mai mare organizatie de plata la nivel mondial.

Din totalul de carduri emise de Visa in Romania, 70% sunt carduri de debit.
Valoarea tranzactiilor cu aceste carduri si-a incetinit semnificativ ritmul de crestere, pe anul 2008 fiind raportata o crestere valorica a platilor la comercianti cu cardul Visa de 76,3%, indicand ca romanii si-au redus drastic cheltuielile.
Si la nivel european, ritmul de crestere a valorii tranzactiilor a incetinit puternic, de la 10,3% in 2008 la 3% in primul trimestru al anului.
"In Romania, doar unu din cincizeci de euro cheltuiti se tranzactioneaza pe cardurile VISA, in timp ce in Europa raportul este de 1 la 9 euro. Credem ca vom creste in toate pietele europene, in pofida recesiunii. Piata din Romania este importanta pentru VISA, dat fiind potentialul enorm pe care il are", a declarat Ayliffe.
Chiar daca recesiunea a redus semnificativ valoarea tranzactiilor cu cardul, Catalin Cretu, director general pentru Romania al Visa Europe, spune ca recesiunea este a doua sau a treia grija pentru Visa.
"Prima grija este sa schimbam mentalitatea romanilor in utilizarea cardurilor".
 
Diferente fata de Europa:
 
  • 1 din 50 de euro este cheltuit cu un card Visa, in timp ce in Europa sunt cheltuiti 5 din 50 de euro.
  • 3.500 de POS la un milion de locuitori, in timp ce media la nivel european este de 15.000 de terminale.
  • La tranzactii de 100.000 de euro pe card, 4 euro reprezinta fraude in Romania, fata de o medie de 58 de euro in Europa.
  • 50% din ATM-urile din Romania accepta carduri cu cip, fata de 60-70% in Europa, potrivit Visa.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO