Bănci și Asigurări

Volksbank a intrat sub controlul unui SRL austriac

Volksbank a intrat sub controlul unui SRL austriac

Autor: Ciprian Botea

01.11.2011, 00:05 836

Volksbank, a şasea bancă locală după ac­tive, a intrat la sfârşitul lunii trecute sub controlul unui vehicul austriac cu statut juridic de SRL, VBI Beteiligung GmbH, deţinut la rândul său de Österreichische Volksbanken (51%), DZ Bank (Germania) şi Banque Populaire (Franţa) - câte 24,5% din acţiuni.

Subsidiara locală a grupului austriac a fost deţinută până acum de Volksbank International (VBI), divizia care administra toate afacerile din Europa Centrală şi de Est ale Volksbank. VBI a fost preluată de ruşii de la Sberbank în această toamnă, dar subsidiara din România a rămas în afara tranzacţiei.

"Schimbarea la nivelul acţionariatului nu afectează în niciun fel operaţiunile băncii, care îşi va desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii ca şi până acum", a declarat Johann Lurf, preşedintele Volksbank România.

Austriecii au decis să păstreze în portofoliu subsidiara locală, cea mai mare din cadrul VBI, şi să o repoziţioneze pe piaţă, urmând ca într-un interval de doi-trei ani să o vândă. Volksbank România a fost lovită puternic de creşterea portofoliului de credite neperformante în perioada crizei după ce în anii de boom s-a concentrat pe vânzarea de credite ipotecare din linii de finanţare de la Viena.

Decizia Volksbank de a transfera banca locală pe un vehicul special nu este singulară, în contextul în care cu doi ani în urmă grupul austriac Erste a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală, două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria - EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH, acesta din urmă fiind deţinătorul legal al pachetului majoritar de acţiuni BCR. Mişcarea a fost justificată în principal prin raţiuni fiscale.

BCR deţinea la jumătatea anului o cotă de piaţă de circa 20% şi se poziţiona pe primul loc în sistemul bancar, în timp ce Volksbank era a şasea bancă şi avea o cotă de piaţă de peste 6%. Două SRL-uri austriece au ajuns astfel să controleze circa un sfert din activele de 80 mld. euro din sistemul bancar.

Volksbank ajunsese în 2008 până pe poziţia a treia în clasamentul băncilor locale, dar portofoliul companiei s-a restrâns treptat în ultimii trei ani în contextul în care vân­zările de credite de retail au fost îngheţate. Banca şi-a relansat oferta de retail în această toamnă, mizând şi pe atragerea de fonduri de la clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO