Bănci și Asigurări

Wolf Laszlo, OTP Group: Ne uităm să cumpărăm o bancă, dar şi portofolii separate de retail sau IMM-uri

Wolf Laszlo, director general adjunct al OTP Group

Wolf Laszlo, director general adjunct al OTP Group

Autor: Anelis Baciu

10.03.2017, 00:05 378
Grupul maghiar OTP, care intenţionează să cumpere o bancă pe piaţa românească cu cel puţin 1% cotă de piaţă, nu exclude nici achiziţiile de portofolii separate de retail şi IMM-uri (companii mici şi mijlocii - n.red.), a declarat Wolf Laszlo, director general adjunct al OTP Group.
 
„Avem capital să cumpărăm orice bancă aflată la vânzare pe piaţa românească. Surplusul nostru de capital este mai mare decât ceea ce putem să cheltuim în mod raţional pe piaţa din România. Sunt mai multe bănci la vânzare în România, iar cel puţin trei bănci îndeplinesc criteriile noastre în ceea ce priveşte dimensiunea. Rămânem în continuare interesaţi şi de băncile greceşti. Nu excludem nici achiziţia de portofolii. Sunt câteva oportunităţi în piaţă. Ne-ar interesa portofolii de retail sau IMM-uri pentru că acestea sunt mai greu de construit pe cont propriu. Este mult mai greu de ajuns la mii de persoane sau IMM-uri. Portofoliul corporate îl putem construi singuri relativ uşor având în vedere că nu sunt foarte multe companii mari“, a explicat Wolf Laszlo.
 
În piaţă se discută în pre­zent de vânzarea a patru bănci, respectiv Bancpost, sub­si­diara grupului grecesc Eurobank, cu o cotă de piaţă de 3% în 2015 şi lo­cul 9 în topul după active al băn­cilor locale, Banca Româ­neas­că, subsidiara locală a grupului grecesc National Bank of Greece, cu o cotă de piaţă de 1,8% şi locul 14 în top, Veneto Banca, subsidiară grupului italian cu acelaşi nume şi o cotă de piaţă de 1,3%, şi Marfin Bank, subsidiara grupului cipriot cu acelaşi nume, cu o cotă de piaţă de 0,6%. În plus, grecii de la Pi­raeus trebuie să decidă ce fac cu banca din Ro­mânia, cu o cotă de 1,9%, în condiţiile în care tran­zacţia cu fondul de investiţii american J.C. Flowers a picat.  Practic, doar Bancpsot, Banca Româ­neas­că, Piraeus şi Veneto Banca s-ar încadra în cerinţele de dimensiune ale grupului maghiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO