Buget 2012

Franks: Pensiile şi salariile vor creşte cu cele mult de 3-4% anul viitor, dacă economia permite

Autor: Marius Radu - Mediafax

13.11.2011, 12:20 99

Pensiile şi salariile vor rămâne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor, însă ar putea creşte modest în a doua parte, cu 3-4%, dacă evoluţia economiei şi a bugetului o vor permite, afirmă JeffreyFranks, şeful misiunii FMI în România.

"Cred că discutăm despre o mărire modestă, eventual în acord cu inflaţia, poate un pic mai mult. Dar va trebui decisă (majorarea - n.r.) în funcţie de evoluţia bugetului. Trebuie să vezi ce spaţiu de manevră există, dar este clar că nu intră în discuţie o mărire importantă. Poate ceva care să compenseze inflaţia, în jur de 3-4%", a spus Franksla emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

El a menţionat că nu a discutat cu autorităţile române un termen pentru eventualele creşteri a salariilor şi a pensiilor.

"N-am discutat termene exacte cu Guvernul. Guvernul este decis să aştepte, să vadă ce se va întâmpla (...) Din punct de vedere economic, este o abordare prudentă. N-am discutat cu ei raportul dintre alegeri şi majorarea salariilor. Le-am spus guvernanţilor că ar fi prudent să respecte prevederile legii responsabilităţii fiscale, conform căreia nu pot creşte salariile şi pensiile cu şase luni înainte de alegeri. Este o prevedere importantă din legea responsabilităţii fiscale, ce vizează depolitizarea în ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor", a mai spusFranks.

Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO