Burse - Fonduri mutuale

2008- anul blue chips-urilor sau in continuare "rasdacele" vor fi la putere?

04.01.2008, 18:30 17

Brokerii se asteapta in general ca principalul indice al Bursei, BET, sa inregistreze in acest an o crestere apropiata de cea din 2007, dar cred, pe de alta parte, ca SIF-urilor vor plusa mai puternic si vor reusi sa castige peste 50%.
Anul trecut, indicele BET a avut o crestere de 22%, in timp ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor, a castigat circa 25%. Cele mai mari cresteri le-au avut indicii pietei RASDAQ, cu aprecieri in jurul a 100%.
Chiar daca fondurile de pensii private vor incepe din acest an sa investeasca banii pe Bursa, brokerii spun ca in 2008 influenta lor pe piata va fi redusa din cauza marimii reduse pe care o vor avea acestea in primul an de functionare.
Nu cred ca o sa se mai obtina randamente asa mari din actiunile mici de pe RASDAQ. Cred ca la nivel de indici, actiunile blue-chips, cele traditionale, vor aduce castiguri mai mari", sustine Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial. El a adaugat ca in continuare vor fi descoperite alte titluri cu potential de pe RASDAQ, dar nu crede ca va mai fi o evolutie generala, la nivelul pietei cum s-a intamplat in 2007.
Dintre titlurile mari de pe piata, Nicolae Pascu se asteapta ca SIF-urile sa inregistreze cele mai mari cresteri, de cel putin 50%", avand in vedere atat rentabilitatea medie anuala a acestora de pana in prezent, cat si prin prisma evaluarii pe baza indicatorilor fundamentali.
Pe de alta parte, alti brokeri considera ca la nivel de indici, piata RASDAQ va inregistra si in acest an cresteri mai mari decat piata principala a Bursei.
Indicele RASDAQ-C va fi mai performant cred decat indicii principali ai Bursei, in conditiile in care vom asista la o continuare si dezvoltare a interesului investitorilor pentru actiunile RASDAQ. Prin urmare, ne putem astepta atat la cresteri bune pentru actiunile cele mai reprezentative de pe RASDAQ, cat si la cresteri semnificativ peste medie pentru actiunile cu potential, dar "nedescoperite inca de investitori, desigur, cu riscurile aferente", considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Nu cred ca vor mai fi atat de multe actiuni pe RASDAQ cu cresteri de 4,5 ori ale pretului, dar ma astept ca in continuare piata RASDAQ sa aduca randamente superioare celor de pe Bursa. Ma astept la o crestere de 15-20% pe indicele BET si de 50% pe SIF-uri", spune si Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Potrivit unui sondaj realizat in decembrie 2007 de site-ul kmarket.ro, detinut de Intercapital Invest, cei mai multi dintre participanti se asteapta la o crestere a indicelui BET intre 20% si 40% in 2008 (43% din raspunsuri). Sondajul a avut la baza raspunsurile a 341 de persoane.
Sondajul kmarket a prezis destul de bine performantele BET in ultimii ani: cresterea indicelui de 22% din 2006 si 2007 a fost anticipata corect de respondenti, care au indicat drept cea mai probabila variatie a BET in acei ani pe cea intre 20% si 40%", spune Pasol, adaugand ca pentru 2008 se observa insa o scadere a raspunsurilor ce anticipeaza o crestere a BET peste 40% (18% dintre raspunsuri fata de 28% in sondajul pentru 2007).
Principalele tendinte pentru 2008 sunt, in opinia mea, o corelare mai intensa cu pietele internationale, o crestere a valorii tranzactiilor si mai multe IPO-uri. Volatilitatea va fi in continuare ridicata, dar ma astept ca trendul sa se mentina in continuare ascendent. In conditii rezonabile de piata, estimez o crestere cuprinsa intre 15% si 35% pe indicii bursieri pana la finalul anului", sustine Rares Nilas, directorul BT Securities
In afara de SIF-uri, brokerii cred ca de urmarit in 2008 vor fi bancile si companiile de talie medie de la Bursa.
Companiile de urmarit in 2008 de la cota BVB raman SIF-urile, Banca Transilvania, Impact, Alro, Antibiotice, BRD, Broker Cluj, Compa Sibiu, Flamingo si Transgaz. Desigur, nici companiile mai mici listate la cota BVB nu trebuie scapate din vedere - istoria a aratat ca investitorii care au mizat pe companiile BVB mai mici, dar cu rezultate financiare foarte bune, au avut de castigat in mod semnificativ (investitorii in actiuni EFO in 2007 sau cei in actiuni COS in 2006 se pot considera fericiti), considera Razvan Pasol.
Anticipez ca Bursa va inregistra cresteri mai importante incepand cu a doua jumatate a anului pe fondul linistirii situatiei la nivel international. Cred ca sectorul de constructii va continua evolutia buna din anul precedent, un alt sector de interes fiind cel alimentar si de servicii unde se observa o tendinta de concentrare. Sectorul financiar-bancar este in continuare unul cu potential", este de parere si Adrian Ceuca.
Brokerii mai cred ca anul 2008 va fi mai bogat in numarul de oferte publice initiale, printre listarile anuntate pentru acest an fiind si prima a unui emitent strain, Erste Bank.

Principalele tendinte in 2008:
Va creste ponderea investitiilor straine in total achizitii;
Vor fi mai multe oferte publice initiale;
Volatilitatea va fi in continuare ridicata;
Bursa se va corela din nou puternic cu pietele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO