Burse - Fonduri mutuale

2015, an roşu pentru obligaţiuni şi acţiuni

2015, an roşu pentru obligaţiuni şi acţiuni

Autor: Roxana Pricop

24.12.2015, 00:02 631

Obligaţiunile au obţinut perfor­man­ţe mai bune decât ale acţiunilor în acest an, însă ambele acti­ve sunt pe minus, marcând o schim­bare faţă de anul 2014 când atât obliga­ţiu­nile cât şi acţiunile au adus profituri investitorilor.

Indicele Global Broad Market calculat de BofA Merrill Lynch, ce măsoară per­for­manţa obli­ga­ţiu­ni­lor publice cu rating de in­ves­tiţii emise pe princi­pa­lele pieţe de bonduri din lume, a scăzut cu 2,4% în acest an. Spre comparaţie, MSCI All Country World Index, ce mă­soară evoluţia a peste 2.400 de acţiuni din întreaga lume, a scăzut cu 6% în acest an. Luând însă în calcul şi divi­den­dele plătite de aceste companii, ran­da­men­tul total al indicelui este de minus 3,5%.

În 2014, indicele MSCI al pieţelor de acţiuni a câştigat 4,7%, în timp ce in­dicele obligaţiunilor s-a apreciat cu circa 1,7%.

Din rândul pieţelor de acţiuni, bursele emergente au avut în acest an cea mai dificilă perioadă, marcând o scădere de 17%, cea mai slabă evo­luţie din 2011. Depre­cierea marcată de bur­sele emergente precum Turcia şi Brazilia este strâns legată de creşterea dobânzii de referinţă a SUA, care a pus astfel capăt “banilor ieftini”. Anul trecut, pieţele emergente s-au co­rectat cu 2%. China şi Coreea de Sud de­ţin cea mai mare pondere în indicele pieţelor emergente, respectiv de 40%. În 2015, bursa chineză s-a apreciat cu 9%, în timp ce bursa sud-coreeană a câştigat 3%.

Spre comparaţie, pieţele de fron­tieră, categorie în care este încadrată şi bursa de la Bucureşti, s-au corectat cu minus 15% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO