Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB se întăresc pentru AGA

Acţionarii BVB se întăresc pentru AGA

Autor: Andrei Chirileasa

20.12.2011, 00:05 245

Apropierea adunării generale a acţionarilor (AGA) a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care va fi ales un nou consiliu de administraţie, a ridicat miza tranzacţiilor cu acţiuni BVB.

Ieri s-au transferat peste 1% din acţiunile BVB, valoarea transferurilor atingând un record pentru ultimele luni (2,2 mil. lei). Acţionarii încearcă să-şi consolideze poziţiile pe ultima sută de metri pentru a avea mai multe şanse ca să-şi numească reprezentanţii în noul consiliu de administraţie.

Data de referinţă pentru AGA este 27 decembrie, astfel că astăzi este ultima zi când se mai pot cumpăra acţiuni pentru a conta la alegerile care vor avea loc pe 9 ianuarie. Preţul acţiunilor BVB a crescut ieri cu 1,25%, la 28,3 lei.

Alegerile de la bursă se anunţă foarte agitate, având în vedere că până duminică s-au înscris 20 de candidaţi pentru cele nouă locuri din CA. Pentru funcţia de preşedinte se luptă Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care vor să-l învingă pe Stere Farmache, actualul preşedinte, care conduce bursa de 16 ani.

Acţiunile BVB s-au listat în iulie 2010, iar de atunci s-au realizat tranzacţii cu aproape 100% din capitalul BVB. În urma acestor transferuri firmele de brokeraj şi-au redus participaţiile de la peste 80% înainte de listare la mai puţin de 50%, în timp ce fondurile de investiţii au cumpărat masiv.

Printre cei mai mari acţionari ai BVB se numără acum SIF Moldova, Franklin Templeton şi Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO