Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Electromagnetica au făcut spectacol pe o Bursă puţin lichidă

Acţiunile Electromagnetica au făcut spectacol pe o Bursă puţin lichidă

Autor: Stefan Musgociu

04.10.2010, 23:47 99

Bursa a scăzut luni cu 1,26%, în linie cu marile pieţe europene,însă pu­ţinii investitori pre­zenţi la tranzacţionare a limitatlichiditatea la 5,9 milioane de lei, astfel că piaţa a înregistratcel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni.

Ultimele tranzacţii de luni cu cele mai lichide zece acţiuni,incluse în calculul indicelui BET, au fost efectuate la preţuri înscădere în medie cu 1,1%. Acţiunile celor cinci societăţi dein­vestiţii financiare (SIF) au coborât în medie cu 0,64%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a înregistrat o corecţie de 1,05%.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities, Adrian Tod, spune că variaţiile reduse înregistrate decele mai multe acţiuni îi ţin pe poziţii de aşteptare pe cei maimulţi speculatori, întrucât aceştia nu pot să beneficieze deoscilaţiile de preţ.

"Volumele reduse de tranzac­ţio­nare sunt determinate în principalde absenţa investitorilor străini din piaţă, iar în lipsa acestorapiaţa nu se mişcă. În aceste condiţii, nici speculatorii nu seîncumetă să intre la tranzacţionare, pentru că la aceste variaţiireduse nu au ce să speculeze. În plus, cred că in­vestitorii pundeja deoparte unele sume de bani pentru plata impozitului pentru altreilea trimestru", a declarat Tod.

Acţiunile BRD (BRD) şi SIF Moldova (SIF2) s-au clasat pe primeledouă poziţii în topul rulajelor, cu tranzacţii de 1,1 milioane delei şi, respectiv, 973.000 de lei. Cele două titluri au susţinut35% din rulajul pieţei acţiunilor. Cotaţia titlurilor băncii ascăzut cu 0,82%, la 12,1 lei, iar acţiunile societăţii deinvestiţii financiare au stagnat la 1,17 lei.
Investitorii au realizat transferuri şi cu derivate, produsestructurate, drepturi de preferinţă şi unităţi de fond în valoarecumulată de 1,1 milioane de lei (276.000 de euro). Astfel,lichi­ditatea totală a BVB a fost de 7,1 milioane de lei (1,6milioane de euro), sumă de peste două ori mai redusă decât rulajulde vineri, de 15 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
Pe piaţa RASDAQ investitorii au continuat să vizeze acţiunileElectro­magnetica şi au realizat transferuri în valoare cumulată de2,1 milioane de lei.
Valoarea reprezintă circa o treime din rulajul total al BVB deieri. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile Electro­magnetica afost realizată la 0,74 lei, preţ cu 4,96% peste referinţă, după ceau urcat cu peste 7% pe parcursul zilei, atingând noi maxime pentruacest an.

Interesul pentru acţiunile Electro­magnetica a venit după ce vinericon­ducerea companiei a publicat un convocator AGA în care sepropun acţionarilor dublarea capitalului social cu 33,8 milioane delei, la 67,6 milioane de lei, transferul la cota BVB şi fuziunea cufirma Procetel, pe care o controlează. Suplimentarea capitaluluisocial ar urma să fie realizată prin capitalizarea parţială arezervelor constituite din profitul net.
Pe plan extern, la închiderea şedinţei de la Bucureşti burselevest-europene înregistrau corecţii de cel mult 0,8%, linia fiindurmată şi de majo­ritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est,care coborau cu până la 1,1%. Bursele din Polonia şi Rusia erauînsă în creştere cu 0,2%, respectiv cu 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO