Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Erste Group, în scădere cu peste 14% în deschiderea bursei de la Viena

Acţiunile Erste Group, în scădere cu peste 14% în...

Autor: Marius Oncu

04.07.2014, 11:34 538

Preţul acţiunilor băncii austriece se afla în scădere cu 14,2% pe bursa austriacă la 10:30 ora României.

Banca a anunţat, joi seara, că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

În România, majorarea provizioanelor de risc reflectă măsurile sporite adoptate recent de Banca Naţională, înaintea unei evaluări a calităţii activelor de către Banca Centrală Europeană (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar într-o manieră accelerată şi implementarea de către BCR a unor estimări mai scăzute privind recuperarea, luând în considerare preţurile obţinute pentru pachete mari de împrumuturi neperformante, potrivit unui comunicat al Erste Group.

Ca urmare a majorării provizioanelor în România, Erste Group (EBS) va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relaţiilor cu clienţii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrală în scădere a unora dintre acestea.

BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele instituţiei de credit s-au redus cu 6,8% faţă de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro).

Anul trecut, cea mai mare bancă din România a înregistrat un profit net de 598,7 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,22 miliarde lei în 2012, la active în scădere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la finele anului.

În cazul Ungariei, creşterea provizioanelor are legătură cu măsurile guvernului în cazul creditelor în valută, care vor fi legate de corectarea retroactivă a spread-ului între cerere şi ofertă aplicat împrumuturilor în valută, de eliminarea dobânzilor unilaterale şi de modificarea comisioanelor, care urmează să fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totală a creditelor în valută, anunţată de guvernul ungar pentru a doua jumătate a acestui an, nu sunt incluse în estimările actuale ale Erste.

Banca estimează îmbunătăţirea rezultatelor post-provizioane şi a profitului net în 2015, în pofida unui nivel încă disproporţionat al costurilor.

Erste va publica o actualizare completă a estimărilor odată cu anunţarea rezultatelor financiare din primul semestru, pe 31 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO