Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Facebook au crescut cu 25%, după ce compania a raportat rezultate record

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

25.07.2013, 21:15 489

Acţiunile reţelei de socializare Facebook (FB) au crescut ieri cu 25% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare a pieţelor din SUA, ceea ce a adus un plus de 16 miliarde de dolari la capitalizarea companiei.

Aceasta este cea mai bună evoluţie a Facebook de la listarea pe bursa NASDAQ, în mai 2012, şi vine după ce compania a raportat cu o zi înainte rezultate record pe trimestrul al doilea.

Facebook a raportat vânzări de 1,81 mld. dolari în trimestrul al doilea, în creştere cu 53% mai mari decât în perioada similară a lui 2012, şi un profit net de 333 mil. dolari, faţă de pierderi de 157 mil. dolari în trimestrul al doilea din 2012. Astfel, pe primul semestru, reţeaua de socializare şi-a crescut afacerile cu 46%, la 3,27 mld. dolari, şi a ajuns la un profit net de 552 mil. dolari.

Creşterea s-a datorat în special segmentului mobil, potrivit fondatorului şi CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, a cărui avere a crescut ieri cu 2,7 mld. dolari. Zuckerberg deţine 485,6 milioane de acţiuni Facebook, potrivit Blo­omberg, a căror valoare era ieri de 12,78 mld. dolari.

Rezultatele raportate i-au determinat pe mulţi investitori şi analişti să „dea like“ reţelei de socializare, după ce Facebook a fost o permanentă dezamăgire de la listare până în prezent. Acţiunile Facebook s-au listat pe bursa NASDAQ pe data de 17 mai 2012, la preţul de 38 de dolari, şi după ce au urcat puţin în prima zi, până la 42 de dolari, s-au prăbuşit spectaculos, ajungând în septembrie 2012 să se tranzacţioneze sub 18 dolari. Mulţi investitori şi analişti au susţinut în ultimul an că Facebook este supraevaluată şi că nu reuşeşte să facă bani deşi are o bază uriaşă de utilizatori.

Ieri, Facebook a reuşit să se răzbune pe toţi cei care au criticat compania, determinând un cor de „mea culpa“ în rândul analiştilor. „Am gre­şit“, spunea ieri un analist într-o notă către investitori în care anunţa că renunţă la ţinta de preţ de 22 de dolari şi la recomandarea de „vânzare“ pentru acţiunile Facebook, potrivit Marketwatch.

Lăsând la o parte entuziasmul determinat de rezultate, acţiunile Facebook continuă să fie un pariu riscant pentru investitori, mai ales după ce au crescut cu 43% în două luni şi au ajuns ieri la maximul ultimului an.

La 80 mld. dolari capitalizare, Facebook este evaluată la de 167 de ori profitul net (P/E) şi la de 13 ori cifra de afaceri din ultimul an.

Compania a ajuns deja la 1,15 miliarde de utilizatori activi lunar (în iunie), în creştere cu 21% faţă de iulie 2012, dar ritmul de creştere s-a redus. Pariul pe mobil s-a văzut într-o creştere cu 51% a numărului de utilizatori activi pe platforme mobile, care a ajuns la 819 milioane în iunie 2013.

Veniturile din publicitate ale Facebook au fost de 1,6 mld. dolari în trimestrul al doilea, din care 41% reprezintă venituri din publicitate pe mobil. Compania a reuşit să-şi reducă şi costurile. Rămâne de văzut însă dacă va reuşi să păstreze ritmul de creştere a rezultatelor financiare şi în următoarele trimestre.

Acţiunile Facebook se pot tran­zacţiona şi pe bursa de la Bucureşti, pe sistemul alternativ (ATS), unde brokerii de la Tradeville asigură cotaţii de vânzare şi de cumpărare. Ieri, preţul a crescut cu 24,6%, la 108,85 lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO