Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Fondului Proprietatea sunt tot mai cautate, dar nu prea mai sunt vanzatori

Actiunile Fondului Proprietatea sunt tot mai cautate, dar nu prea mai sunt vanzatori
22.02.2010, 23:07 34

Vestile bune din acest inceput de an au alimentat o apreciereagresiva a actiunilor Fondului Proprietatea, preturile ridicatesemnalizand insa si blocajul in care a intrat procesul dedespagubire de la Autoritatea Nationala pentru RestituireaProprietatilor (ANRP).

Tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prin intermediulDepozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori sicumparatori, fiind dependente de disponibilitatea vanzatorilor de avinde, dar si de procesul de innoire a actionariatului de care esteresponsabila Autoritatea Nationala pentru RestituireaProprietatilor (ANRP). Cea mai mare parte a actionarilor FP auprimit titluri la Fond prin ANRP drept despagubiri pentruproprietatile confiscate de regimul comunist.

"Nu prea mai exista vanzatori in piata, pentru ca nici ANRP nu amai distribuit actiuni, astfel ca pretul actiunilor FP a crescut.In momentul de fata se vand doar pachete mici, de sub 2 milioane deactiuni, la preturi de 0,35-0,36 lei/titlu. Spre deosebire de 2009,cand se tranzactionau pachete de cate 100 mil. actiuni", spuneAdrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokerajIntercapital Invest.

In mai putin de trei luni, pretul actiunilor a urcat de laaproximativ 0,25 lei/titlu in decembrie la 0,35 lei/ titlu, cateste in prezent, potrivit informatiilor disponibile in piata.

"Indiferent de cum se vor comporta pietele financiare globale,nu cred ca ne vom mai intalni cu preturile din 2009. Existapotential ca in cea de-a doua jumatate a anului, pretul sa ajungala 0,5-0,7 lei/titlu", a mai spus Lupsan.

Desi statul roman, prin intermediul Ministerului FinantelorPublice, este actionarul majoritar al Fondului cu 59,8% dincapital, fondurile straine de investitii au reusit sa acumulezepachete importante de actiuni in ultimii doi ani. Doua fonduri deinvestitii Special Opportunities si Bering Balkan, ambeleadministrate de societatea suedeza East Capital, detineau cumulatactiuni FP in valoare de 11,2 mil.euro la finele anului trecut,potrivit raportului anul de administrare pe 2009.

Ieri, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobatcontractul de administrare a FP de catre compania britanicaFranklin Templeton, semnarea contractului, in valoare de 13 mil.euro/an, intrand astfel pe ultima suta de metri.

"CNVM a aprobat contractul de administrare cu FranklinTempleton, dar cu anumite conditii. Din momentul publicariideciziei, conducerea Fondului are un termen de 45 de zile pentruinscrierea Fondului la CNVM, deoarece contractul nu poate intra invigoare pana cand Fondul nu este inscris in categoria AOPC (alteorganisme de plasament colectiv)", a spus comisarul CNVM BogdanChetreanu. Decizia CNVM nu impiedica semnarea contractului, darcomplica situatia Fondului, avand in vedere ca odata Fondulinregistrat la CNVM (conditie necesara listarii), despagubirile vorfi blocate la ANRP pana dupa listare, situatie pe care actualuldirectorat al FP incerca sa o evite prin inregistrarea Fonduluiatunci cand erau indeplinite toate conditiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO