Acţiunile OMV Petrom şi BRD au readus indicele general al BVB la nivelul de miercuri

30 ian 2014 Autor: Stefan Musgociu

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de joi în stagnare, indicele general al pieţei, BET-C, revenind la nivelul de miercuri chiar în ultimele minute, datorită creşterilor înregistrate de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).

În ultimele aproape două săptămâni, indicele general al Bursei de la Bucureşti a scăzut cumulat cu 2,9%, în condiţiile în care pieţele emergente traversează cel mai slab început de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni începând din luna ianuarie. Economiştii anticipează că banca va continua să reducă în trepte programul, acesta urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă de la deschiderea şedinţei de joi la preţuri în scădere, însă chiar pe finalul zilei indicele general al pieţei s-a întors la nivelul de miercuri, dusţinut de acţiunile OMV Petrom şi BRD, care au avansat cu 1% şi, respectiv, cu 1,82%. Creşterea celor două acţiuni a venit pe volume reduse.

Titlurile OMV Petrom şi BRD au o pondere cumulată de 30,67% în indicele general BET-C.

Revenirea celor două acţiuni s-a produs în condiţiile în care majoritatea pieţelor externe s-au întors pe verde în ultimele ore ale şedinţei, după publicarea datelor privind inflaţia în Germania şi creşterea economică în SUA. Inflaţia din cea mai mare economie europeană s-a plasat uşor sub aşteptările analiştilor, în timp ce creşterea PIB al SUA a confirmat estimările economiştilor.

La fel ca în şedinţele anterioare, acţiunile celor cinci SIF-uri au resimţit corecţiile de pe bursele externe, astfel că aceste titluri au coborât în primele două ore cu până la 2,76%. Titlurile SIF-urilor au fost vizibil afectate în ultimele şedinţe de corecţiile de pe pieţele externe, coborând de joi până luni cu 3,43% - 5,62%, pentru ca marţi să revină uşor pe verde cu 0,23% - 1,22%.

"Piaţa autohtonă resimte unda descendentă care a afectat în ultimele zile bursele externe din cauza unor factori coroboraţi, incluzând recentele declaraţii ale Fed, retragerile din pieţele emergente şi nu în ultimul rând o foarte bună evoluţie a burselor în ultimele luni. Ultimul aspect îndeamnă la prudenţă şi marcare rapidă a profiturilor existente. Chiar şi cu aceste scăderi, trendul ascendent al principalelor pieţe externe nu este invalidat, însă teritoriul pe care îl parcurg pieţele acum este unul extrem de dificil şi îndeamnă la observare atentă", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

La finalul şedinţei de joi, titlurile celor cinci SIF înregistrau scăderi cuprinse între 0,54% şi 1,9%. Cea mai lentă scădere a fost consemnată de titlurile SIF Transilvania, iar acţiunile SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana au înregistrat cele mai vizibile corecţii. Acţiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai ridicat rulaj din acest sector, de 2,6 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat cele mai mici tranzacţii, de aproape 1,2 milioane lei.

"Piaţa se menţine într-un registru destul de volatil, cu precădere sectorul SIF-urilor, care este sensibil afectat. Cred că rezultatele financiare înregistrate de companii anul trecut (şi care vor fi anunţate în luna februarie - n.r.) vor regrupa interesul investitorilor pentru anumite categorii. Ma aştept ca în perioada următoare să se discute din ce în ce mai mult despre profiturile obţinute de companii şi estimări de randamente ale dividendelor ca alternative faţă de dobânzile bancare", a mai spus brokerul.

Indicele BET-FI a încheiat şedinţa în scădere cu 1%. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,31%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a scăzut cu 0,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,49%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,78% sub ziua precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 41,4 milioane lei (9,1 milioane euro), cu 14% sub rulajul de miercuri, de 48,4 milioane lei (10,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (aproape 16,2 milioane lei, din care două deal-uri de 10,2 milioane lei), BRD (5,3 milioane lei) şi Transgaz (5,1 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 4,4 milioane lei).

Deal-urile cu acţiunile celor două companii au fost realizate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de miercuri.

Pe piaţa principală, titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,31%, la 0,815 lei, iar acţiunile BRD au urcat cu 1,82%, la 8,95 lei.

Acţiunile OMV Petrom au urcat chiar la închidere cu 1%, fiind cotate la 0,4729 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 1,2 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 81.000 de lei, faţă de 206.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu câte 0,3%, iar piaţa de la Londra era în scădere cu aproape 0,2%. În acelaşi timp, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au avansat cu până la 0,7%.

 

Cuvinte cheie:
BURSĂ
, ÎNCHIDERE
,

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide