Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile UniCredit cresc cu 1,5% pe Bursa de Valori de la Milano după anunţul surpriză de fuziune între subisdiara din România şi Alpha Bank România. “Profit suplimentar de peste 100 mil. euro când fuziunea va fi încheiată”

Acţiunile UniCredit cresc cu 1,5% pe Bursa de Valori de...

Autor: Liviu Popescu

23.10.2023, 10:44 293

​Cu 1,5% se apreciază acţiunile UniCredit (UCG.MI) pe Bursa de Valori din Milano, de la 22,13 euro pe unitate la 22,5 euro, investitorii reacţionând pozitiv la anunţul surpriză de luni dimineaţă conform căruia italienii fac prima achiziţie după 15 ani în România printr-o fuziune cu grecii de la Alpha Bank. UniCredit ajunge la o valoare de piaţă de 41 mld. euro. În 2023 acţiunile au plus 66%

Alpha Bank va deţine 9,9% din capitalul social al entităţii rezultate în urma fuziunii şi va primi o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul. Tranzacţia a fost anunţată luni dimineaţă de UniCredit România şi Alpha Bank România la Bursa de la Milano şi la Bursa de Valori din Atena.

“Se precizează faptul că fuziunea din România va avea un impact asupra ratei CET1 a UniCredit de aproximativ 15 puncte de bază şi, împreună cu parteneriatul comercial axat pe produsele UniCredit, se aşteaptă ca atunci când va fi complet implementată să aducă un profit net suplimentar de peste 100 de milioane de euro pentru UniCredit. Pentru Alpha Bank, acordul global lasă neschimbate aşteptările privind profitul net şi va îmbunătăţi în continuare rezervele de capital cu peste 100 de puncte de bază, crescând ROTE cu cel puţin 50 de puncte de bază, cu un potenţial de creştere din partea parteneriatului comercial”, se arată în document.

UniCredit Bank România avea la finele primului semestru active de 61 miliarde lei, în creştere cu 12% fată de perioada similară din 2022. În acelaşti timp, Alpha Bank România avea active de 21,6 miliarde lei, în creştere cu 9%, potrivit calculelor ZF.

Perfectarea tranzacţiei este aşteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obţinerii aprobărilor corporative pentru fuziune şi a tuturor aprobărilor şi acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurenţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO