Burse - Fonduri mutuale

Adrian Caramiha: Nu avem investitorii de care Bursa are nevoie

20.08.2008, 19:09 22

Bursa de la Bucuresti a continuat sa scada si ieri, consemnand astfel cea de-a sasea zi consecutiva, insa a inchis pe plus. Indicele BET, principalul indice de pe piata care reda evolutia primelor 10 companii in functie de nivelul lichiditatii inregistra spre inchidere o scadere de 3%, pana la nivelul de 5.700 de puncte, indreptandu-se astfel catre minimul ultimilor trei ani. In urma tranzactiei cu actiunile Petrom, BET a inchis sedinta pe plus, la 0,81%.
"Pe langa corelarea cu situatia bursiera internationala, Bursa noastra se confrunta si cu o alta problema care conduce si mai mult la aceste rezultate negative. Pe piata lipsesc investitorii si tocmai din aceasta cauza nivelul lichiditatii este redus. Singurii investitorii care mai 'misca' in piata sunt cei speculativi care nu reusesc insa sa creasca suficient de mult cantitatea de bani care intra pe piata", a declarat Adrian Caramiha, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj.
Societatile din domeniul financiar au fost cele mai afectate de situatia de pe pietele internationale, ca urmare a pierderilor uriase pe care le-au inregistrat in ultima vreme, scaderile de afara fiind cauzate totodata si de anuntarea unor date macroeconomice in Marea Britanie si Japonia, tari pe care analistii le suspecteaza de recesiune.
Titlurile Erste Bank (EBS) au consemnat cea mai mare scadere din randul companiilor de profil, inregistrand o scadere de 7%, pana la nivelul de tranzactionare de 142,3 lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o scadere de 2,2%, pana la pretul de 0,305 lei/actiune, in timp ce actiunile BRD Groupe SocGen (BRD) au coborat cu 2,2%, atingand astfel nivelul de 17,5 lei/actiune.
Rezultatele negative ale companiilor din domeniul bancar au tras in jos si indicele BET-FI, care urmareste evolutia societatilor financiare de investitii (SIF-uri). Indicele BET-FI a scazut ieri cu 3,8%, pana la nivelul de 32.200 de puncte.
SIF-urile au atins ieri noi minime pentru acest an, dupa ce stabilizarea din ultima perioada nu a dat roade. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai mare scadere de ieri din randul celor cinci societati de investitii, titlurile SIF Oltenia coborand cu 6,6%, pana la nivelul de 1,7 lei/actiune. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inchis ieri, ajungand la pragul de 1,01 lei/actiune, ceea ce inseamna o scadere fata de nivelul de referinta de 3,8%.
"In ciuda rezultatelor bune pe care companiile bancare autohtone le-au raportat pentru primele sase luni ale acestui an, acestea nu au reusit sa indeparteze din temerile investitorilor romani. La noi, fie creste fie scade bursa, toata lumea fiind atenta la trendul general si nu la rezultatele companiilor. Acest lucru denota faptul ca pe Bursa lipsesc investitorii cu maturitate, care sa nu reactioneze impulsiv", a adaugat Caramiha.
Titlurile Petrom (SNP) au scazut pe parcursul sedintei cu 1,8%, fiind tranzactionate la un pret de 0,432 lei/actiune, insa au inchis surprinzator sedinta in urcare cu 10%, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 1,1 mil. lei.
"Nivelul actual al preturilor nu reflecta realitatea, piata reactionand irational la rezultatele pe care companiile listate le raporteaza. Nu este exclus ca si alte companii sa urmeze exemplul celor de la Impact (IMP) sau Banca Transilvania, si sa-si rascumpere pachete de actiuni in incercarea de a stabiliza scaderea preturilor", a incheiat Caramiha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO