Burse - Fonduri mutuale

Adrian Danciu, Broker Cluj: Avem o piata dominata de speculatori

31.10.2007, 18:37 117

Indicele BET a mai pierdut 1%, intrand din nou sub 10.000 de puncte, in timp ce scaderile de pe RASDAQ din ultimele zile au dus principalul indice de pe segmentul nereglementat, tot ieri, la sub 5.000 de puncte.
Valoarea tranzactiilor pe cele doua piete a ajuns, insumata, la 20 mil. euro, profitand de tranzactii mai insemnate cu titlurile Banca Transilvania sau Prospectiuni, in cazul RASDAQ.
"Lichiditatea ramane in continuare scazuta. Rezultatele din sistemul bancar au fost bune, iar asteptarile cu privire la BRD sunt si ele optimiste. Aceste stiri ar putea misca piata", spune Adrian Danciu, responsabilul departamentului de analiza de la Broker Cluj.
Societatile de investitii financiare au urcat in medie cu peste 1%, in conditiile in care majoritatea emitentilor au inregistrat variatii negative la nivelul cotatiilor. Evolutia vine pe fondul unor recomandari pozitive pentru sectorul SIF din partea unei case de brokeraj ai carei clienti sunt in majoritate investitori institutionali, dar si dupa ce CNVM a anuntat ca a avizat listarea Erste, proprietarul BCR, la Bursa. Societatile de investitii financiare detin fiecare cate 6% din cea mai mare banca romaneasca. "In aceasta perioada avem o piata dominata de speculatori si de aceea orice informatie poate schimba situatia de pe Bursa", spune Adrian Danciu.
Europa a facut ieri un pas inapoi, principalii indici mergand pe minus. Oferta Transgaz continua sa ramana miezul discutiilor de pe piata romaneasca, desi va debuta la sfarsitul lunii viitoare. "Sunt asteptari mari in legatura cu listarea Transgaz. La Transelectrica s-a castigat bine si noua oferta va fi suprasubscrisa de mai multe ori. Banii ramasi dupa alocarea actiunilor vor fi reinvestiti in piata pe titlurile promitatoare, de aceea ma astept la evolutii bune pe actiunile societatilor de investitii financiare si a celor din sectorul bancar", spune Danciu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 1,4%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 0,98 milioane de euro (3,26 milioane de lei), al patrulea rulaj din piata. SIF Oltenia a cumparat 65,11 milioane de actiuni Biofarm, reprezentand circa 15% din actiunile emise in procesul majorarii de capital al producatorului de medicamente, pentru care va plati 6,5 mil. lei (1,94 mil. euro), pastrandu-si astfel participatia de 15% in cadrul Biofarm.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au pierdut ieri 2,78%, pe fondul unui rulaj de circa 123.000 de euro (0,41 mil. lei). Actionarii companiei au ratificat contractarea unui credit in valoare maxima de 26,3 mil. euro de la Banca Romaneasca pentru refinantarea mai multor imprumuturi obtinute de la alte institutii bancare si pentru finantarea lucrarilor ramase in cadrul proiectului Greenfield. Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat ieri la un pret de 1,05 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au inchis la acelasi nivel ca si in ziua precedenta, dupa ce au atins un maxim de 47,7 lei/actiune. Societatea din domeniul serviciilor de petrol si gaze intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 5,3 mil. euro (17,97 mil. lei), sa spliteze valoarea actiunilor companiei si sa le transfere de pe piata RASDAQ la Bursa de Valori Bucuresti. Deciziile vor fi discutate de actionarii companiei in Adunarea Generala de la finele lunii noiembrie.

Titlurile Transilvania Constructii (COTR) au pierdut ieri 0,39%, pe fondul unui rulaj de circa 165.000 de euro (0,55 milioane de lei). Compania a inregistrat in primele noua luni un profit net de 2,9 mil. euro, de peste sapte ori mai ridicat fata de castigul obtinut in perioada similara din 2006. Afacerile companiei de constructii au urcat in aceeasi perioada de 2,3 ori, ajungand la 15,6 mil. euro. In trimestrul al treilea, compania a realizat un profit net de circa 0,62 mil. euro.

Actiunile Mittal Steel Roman (PTRO) au pierdut ieri 10,26%. Producatorul de tuburi si tevi din otel a raportat la sfarsitul primelor noua luni o pierdere cu 13,84% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 3,27 mil. euro (10,95 mil. lei), fata de 2,87 mil. euro (9,62 mil. lei) in 2006. Compania a realizat in primele noua luni afaceri nete in valoare de 195 mil. euro (653 mil. lei), cu 7,14% sub valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, de 209 mil. euro (699 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO