Burse - Fonduri mutuale

AGA la FP: Templeton a bugetat un profit net de 102 mil. euro, sub cel realizat în acest an. Dividendele rămân baza

AGA la FP: Templeton a bugetat un profit net de 102 mil. euro, sub cel realizat în acest an. Dividendele rămân baza

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

23.10.2011, 17:58 557

Fondul Proprietatea (FP) estimează că va obţine în 2012 un profit net de 442,55 milioane de lei (102 milioane de euro), mai mult decât dublu faţă de câştigul bugetat pentru acest an, însă cu aproape 100 milioane de lei sub rezultatul obţinut în primele nouă luni ale acestui an.

Bugetul de venituri şi cheltuieli propus de administratorul Franklin Templeton va fi dezbătut de acţionari în adunarea generală a acţionarilor (AGA) din 23 noiembrie.

Veniturile fondului ar urma să înregistreaze o creştere de 77%, faţă de nivelul bugetat în acest an, de la 299 milioane de lei la 529,5 milioane de lei, potrivit bugetului.

Cea mai mare parte din aceste venituri va proveni din dividende, în sumă de 509,5 milioane de lei, în timp ce 20 de milioane de lei ar proveni din dobânzi.

Veniturile din dividende, în creştere 2,4 ori comparativ cu bugetul anului 2011, au fost estimate pornind de la ipoteza că dividendele în anul 2012 vor fi similare celor din 2011. Companiile din portofoliul FP au alocat în acest an dividende mult peste cele plătite în 2010, pentru că Guvernul a obligat companiilor de stat să distribuie 90% din profit sub formă de dividende.

Fondul are de încasat în acest an dividende de 516,5 milioane de lei. La sfârşitul lunii septembrie, fondul avea deja un profit de 535,3 milioane de lei. Administratorul dă asigurări că întreg profitul obţinut în 2011 va fi distribuit acţionarilor sub formă de dividende.

Veniturile din dobânzi vor scădea drastic cu 78% comparativ cu bugetul anului 2011, ca urmare a scăderii soldului mediu estimat al instrumentelor pieţei monetare pentru anul 2012, prin distribuirea de dividende, cumpărarea de participaţii şi reducerea ratelor dobânzii pentru depozitele bancare din cursul anului 2011.

Bugetul prevede cheltuieli de 67,8 milioane de lei, cu 27% mai mici faţă de cele anticipate pentru acest an, de 92,3 milioane de lei. Cea mai mare parte a cheltuielilor, de 46,2 milioane de lei, va avea ca destinaţie plata serviciilor executate de către terţi, aici intrând onorariul plătit administratorului, în timp ce cheltuielile privind comisioanele şi onorariile, care includ în principal comisionul CNVM, au fost estimate la 16,18 milioane de lei.

Bugetul pentru anul viitor a fost întocmit folosind ipoteza că în cursul anului 2012 fondul nu va achiziţiona participaţii în alte societăţi, nu va vinde nici una din participaţiile din portofoliu şi nu va participa la majorările de capital social ale societăţilor din portofoliu, iar structura activelor va rămâne aceeaşi în perioada începând cu 31 august 2011 până la sfârşitul anului 2012.

Fondul precizează că aceste ipoteze au fost folosite doar pentru fundamentarea bugetului, şi nu reprezintă reflectarea activităţilor ce vor fi întreprinse pentru administrarea fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO