Burse - Fonduri mutuale

AGA la SIF Moldova se reia după ce ieri n-a avut cvorum

AGA la SIF Moldova se reia după ce ieri n-a avut cvorum

Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, candidează pentru un loc în CA la SIF Moldova

Autor: Roxana Daniela Pricop

06.04.2012, 00:04 570

Adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la SIF Moldova (SIF2), în care se decide majorarea de capital de 100 mil. lei şi cine va fi noul administrator, a fost reconvocată azi după ce discuţiile nu s-au putut ţine joi din cauza lipsei de cvorum.

Ieri, la AGA au participat acţionari care deţin aproape 33% din capitalul SIF Moldova, iar pentru derularea şedinţei extraordinare în care este pusă în discuţie majorarea de capital este necesară o prezenţă de cel puţin 75% din acţionari la prima convocare şi de cel puţin 50% la cea de-a doua. Principalele puncte pe ordinea de zi a Adunării Ordinare sunt distribuirea unor dividende record de 114,2 milioane de lei şi alegerea unui membru în consiliul de administraţie, poziţie rămasă liberă după demiterea lui Alexandru Matei pentru nereguli.

Pentru poziţia de membru şi-au depus candidaturile Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, şi Nicolea Skokan, angajat al SIF Moldova. Pentru ca votul de aprobare a dividendelor să aibă loc este necesar să fie prezenţi cel puţin 50% din acţionari la prima convocare, la a doua convocare deciziile se iau cu majoritate de voturi indiferent de prezenţă.

SIF Moldova spera să atragă mai mulţi acţionari la AGA prin propunerea de distribuire a unor dividende record de 114,2 milioane de lei (0,22 lei/acţiune, cu un randament de 17% al dividendului) din profitul anului trecut. Cu toate acestea prezenţa la AGA de joi 4 aprilie a fost apropiată de prezenţa pe care societatea a înregistrat-o la adunările trecute.

Societatea de investiţii vrea să reducă pragurile de prezenţă la AGA pentru a putea lua mai uşor decizii. Astfel, conducerea SIF Moldova le-a propus acţionarilor reducerea pragului de prezenţă de la 50% la 25% pentru prima convocare a Adunării Generale Ordinare şi de la 75% la 25% pentru prima convocare a Adunării Generale Extraordinare. Pentru a face aceste schim­bări, care se pot lua doar în AGA Extraordinară pentru că vizează schimbarea actului constitutiv al societăţii, SIF Moldova are nevoie ca peste 50% din acţionari să fie prezenţi. Reducerea pragului de prezenţă va fi discutată în AGA de azi. SIF Moldova are circa 5,8 milioane de acţionari, dintre care circa un sfert sunt acţionari rezultaţi în urma procesului de privatizare în masă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO