Burse - Fonduri mutuale

Agenda săptămânii pe bursă: Urmează cele mai ocupate opt zile din acest an pe bursă cu 59 de adunări generale ale acţionarilor. Unde este miza cea mai mare?

Agenda săptămânii pe bursă: Urmează cele mai ocupate...

Autor: Andrei Chirileasa

21.04.2013, 17:38 1693

Investitorii vor fi mai ocupaţi să fie prezenţi la adunările generale ale acţionarilor (AGA) decât să tranzacţioneze în următoarele opt zile, în condiţiile în care 59 de companii de pe bursă decid în această perioadă dividendele pe anul trecut, bugetele şi investiţiile pentru anul acesta, iar la unele vor fi alese şi noi consilii de administraţie.

Săptămâna debutează cu AGA de la Petrom, după care vin cele de la SIF Banat-Crişana, Bursa de Valori Bucureşti, Fondul Proprietatea şi SIF Muntenia. Un interes mai ridicat va fi şi pentru AGA de la Zentiva Bucureşti şi Compa Sibiu, unde fondurile de pensii au completat ordinea de zi cu propuneri proprii, dar şi pentru cea de la Impact, unde noii acţionari vor alege din nou consiliul de administraţie.

La Petrom miza sunt dividendele

Adunarea generală a acţionarilor de la Petrom (SNP), de luni 22 aprilie, are pe ordinea de zi propunerea conducerii companiei privind distribuirea unor dividende de 1,586 mld. lei (360 mil. euro), mai mici cu 9,7% decât cele de anul trecut, deşi profitul net raportat de companie a fost uşor în creştere.

Dividendul brut pe acţiune propus este de 0,028 lei şi reprezintă 6,2% din preţul de vineri al acţiunilor Petrom (de 0,451 lei).

Bugetul propus de Petrom pentru acest an prevede un profit net de 4,43 mld. lei (peste un miliard de euro), cel mai mare din istoria companiei.

Pe ordinea de zi a AGA de la petrom este şi alegerea consiliului de supraveghere pentru următorii patru ani, însă aici nu este loc de surprize, deoarece numărul de candidaţi este egal cu numărul de locuri, propunerile fiind negociate dinainte. Astfel, din partea OMV, acţionarul majoritar al Petrom, candidează Gerhard Roiss (CEO-ul grupului), David Charles Davies (CFO), Jacobus Gerardus Huijskes, Manfred Leitner şi Hans-Peter Florean. Ceilalţi patru candidaţi sunt Mark Mobius, din partea Franklin Templeton şi a Fondului Proprietatea, Riccardo Puliti, din partea BERD, iar din partea statului român Dan Lucian Vlădescu (preşedintele ANRMAP) şi George Băeşu (preşedintele ANRP).

Iniţial şi-a depus candidatura şi Gheorghe Ionescu, unul dintre cei doi reprezentanţi actuali ai statului în conducerea Petrom, dar apoi şi-a retras-o. "Bebe" Ionescu, fost preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat (FPS) în anii '90, este un cuscrul preşedintelui Traian Băsescu şi a fost numit în consiliul de supraveghere al Petrom pe vremea lui Adriean Videanu. El nu mai are susţinere acum din partea Ministerului Economiei.

La SIF Banat-Crişana se alege o nouă conducere

AGA de la SIF Banat-Crişana (SIF1) are loc marţi, iar pe ordinea de zi sunt alegerea consiliului de administraţie şi stabilirea dividendului.

Dragoş Bîlteanu, care a preluat funcţia de preşedinte al SIF Banat-Crişana în luna decembrie de la Ioan Cuzman, are o echipă proprie cu care vrea să conducă SIF-ul în următorii patru ani, din care fac parte Ştefan Dumitru, avocat partener la RVA Insolvency, Valentin Chiser, CEO-ul grupului Romenego controlat de Bîlteanu, Adrian Petreanu, manager de investiţii la Ashmore Investment la Londra, libanezul Ali Lakis, iar din vechea echipă a lui Cuzman i-a păstrat pe profesorii universitari Ioan Stancu şi Emil Cazan.

Cusman nu a fost inclus pe lista lui Bîlteanu, dar candidează independent pentru a rămâne în CA, după ce a condus SIF-ul timp de 18 ani, dar şansele sale sunt incerte fără susţinerea acţionarilor din jurul lui Bîlteanu.

Printre candidaţi se numără şi fostul deputat Adrian Niţu, unul dintre susţinătorii ridicării pragului la SIF-uri în Parlament, Ioan-Alin Tatu, un investitor din SIbiu care deţine 5% din SIF1, Bogdan Emil Vânătoru şi Iulius Postolache, director de investiţii al fondurilor de pensii Allianz.

O miză ridicată la SIF Banat-Crişana sunt şi dividendele. Conducerea SIF a fomrulat trei propuneri de dividend: zero, dividend brut de 0,04 lei acţiune (21,9 mil. lei în total) sau 0,12 lei/acţiune (65,86 mil. lei în total), însă Ioan-Alin Tatu a cerut distribuirea unui dividend de 0,1649 lei/acţiune (90% din profitul pe 2012). Rămâne de văzut care propunere va primi mai mult sprijin din partea acţionarilor.

Bîlteanu încearcă să ţină cât mai mulţi bani în SIF şi să-i convingă pe ceilalţi acţionari privind schimbarea strategiei SIF de la o administrare pasivă la una activă. El ar dori să se implice în proiecte mari, precum privatizarea Poştei Române.

La BVB, propunerile curg din toate părţile

Adunarea generală a acţionarilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), programată pentru miercuri, 24 aprilie, are pe ordinea de zi numeroase propuneri venite atât din partea consiliului de administraţie cât şi a acţionarilor.

Majoritatea sunt pe ordinea de zi a adunării extraordinare (AGEA), care are însă şanse mici să întrunească cvorumul necesar. Ar fi de discutat schimbarea politicii tarifare, reducerea capitalului social şi distribuirea sumei de 7,67 mil. lei către acţionari, răscumpărarea unui pachet de 1% din acţiuni în vederea distribuirii către salariaţi şi participarea la majorarea de capital a Casei de Compensare Bucureşti.

Pentru toate punctele de pe ordinea de zi mai mulţi acţionari au formulat amendamente, astfel încât discuţiile se anunţă foarte încinse, dacă vor avea loc.

Tot în AGEA ar trebui să se discute şi trecerea la un sistem de conducere dualist, cu directorat şi consiliu de supraveghere.

În AGA ordinară (AGOA) se va discuta bugetul pentru acest an care prevede o înjumătăţire a profitului, deloc pe placul acţionarilor.

La FP, americanii fac agenda

În AGA de la Fondul Proprietatea (FP), programată joi 25 aprilie, investitorii vor vota dividendele propuse din profitul pe anul trecut, în valoare de 0,04089 lei/acţiune, şi îl vor alege în comitetul reprezentanţilor pe Mark Gittenstein, fostul ambasador al SUA în România.

Vor fi discutate şi modificări în actul constitutiv, după ce americanii de la Elliott – cel mai mare acţionar al FP cu peste 16% din capital, au propus simplificarea procedurii de schimbare a administratorului.

Interesant va fi şi cum va prezenta Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea din partea Franklin Templeton, bilanţul unui an cu puţine realizări la conducerea fondului.

Se repetă AGA de 33 de ore de la SIF Muntenia?

La SIF Muntenia (SIF4), AGA de vineri, 26 aprilie, se anunţă o reeditare a celei din iulie 2012, pe ordinea de zi fiind aceleaşi propuneri privind revocarea consiliului reprezentanţilor acţionarilor (CRA) şi alegerea unuia nou. Anul trecut, un grup de acţionari condus de omul de afaceri Gheorghe Iaciu a reuşit să schimbe consiliul reprezentanţilor, după o AGA maraton care a durat 33 de ore, dar hotărârile au fost contestate în instanţă de un grup de acţionari, astfel că situaţia de la SIF Muntenia este complicată.

Grupul lui Iaciu ar vrea rezilierea contractului de administrare dintre SIF Muntenia şi SAI Muntenia Invest, în timp ce şefii de la SAI Muntenia s-au apărat cu toate mijloacele de care dispun. Recent, SIF Banat-Crişana a anunţat că va încerca preluarea SAI Muntenia Invest, care are control direct asupra activelor de 1,18 mld. lei ale SIF Muntenia, în timp ce CRA-ul are destul de puţine pârghii de control.

Chiar şi aşa, lupta pentru CRA este puternică, 20 de candidaţi luptându-se pentru cele 11 locuri.

Pe ordinea de zi sunt şi propunerile de dividend ale conducerii SIF Muntenia. O propunere este ca SIF4 să distribuie 41% din profitul de anul trecut la dividende (dividend brut de 0,065 lei/acţiune), iar cealaltă este ca 85% din profit să le fie distribuit acţionarilor (dividend brut de 108 mil. lei).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO