Burse - Fonduri mutuale

Ajuns la mana kazahilor, statul roman estimeaza acum ca va incasa doar jumatate din cele 570 mil. euro de la Petromidia. Cum comentati?

Ajuns la mana kazahilor, statul roman estimeaza acum ca va incasa doar jumatate din cele 570 mil. euro de la Petromidia. Cum comentati?
07.03.2010, 23:15 42

Statul roman nu a avut niciun cuvant de spus in ceea ce privestevanzarea grupului Rompetrol, format de omul de afaceri DinuPatriciu in jurul rafinariei Petromidia, catre compania kazaha destat KazMunaiGaz, tranzactie care a facut din Patriciu cel maibogat om din Romania, desi are de recuperat datorii de 571 mil.euro de la Rompetrol Rafinare - Petromidia.

In acest moment, statul nu are certitudinea ca grupulKazMunaiGaz va plati cei 571 de milioane de euro, existand risculca sa redevina actionar la Petromidia, intr-un moment in care aremare nevoie de bani. Guvernul se asteapta ca suma care va fiincasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta inacest an, respectiv circa 285 mil. euro, din cauza lipsei delichiditati a companiei, conform proiectului programului deconvergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012. Pentru restulsumei, statul ar putea primi actiuni la Rompetrol Rafinare-Petromidia.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a incasat circa 1,6 mld.dolari de la kazahi din vanzarea grupului Rompetrol in 2007, nu maiare insa nicio grija in privinta datoriilor, desi in 2003 el a fostcel care a obtinut de la Guvern facilitatea transformariidatoriilor istorice ale Petromidia in obligatiuni. El nu a avutinsa nicio problema in a vinde pachetul majoritar de actiuni algrupului Rompetrol si implicit rafinaria Petromidia, fara a aveanevoie de niciun fel de acord din partea statului.

Unii experti din piata spun ca in astfel de tranzactii nici nueste necesar acordul creditorului, statul roman nefiind directimplicat in tranzactie, in timp ce altii sustin ca totusi ar fifost o miscare isteata impunerea anumitor conditii.

"Cine preia o companie, o preia cu tot cu obligatiile pe careaceasta le are. Imaginati-va cum ar fi ca la fiecare tranzactiestatul sa-si dea permisiunea. Lucrurile stau foarte simplu. Ieicompania, iei datoriile acesteia, iar daca acestea nu vor fiplatite, statul devine actionar", a declarat Varujan Vosganian,fost ministru de finante in perioada in care kazahii de laKazMunaiGaz au preluat primul pachet de 75% din actiunile grupuluiRompetrol.

Potrivit specialistilor din piata, statul nici nu ar fi avut dece sa ceara anumite drepturi in tranzactia dintre grupul Rompetrolsi KazMunaiGaz.

"Tranzactia s-a facut in alta parte, la un alt nivelcorporatist, asa ca nu a necesitat permisiunea statului roman",spune un avocat.

"Nu are legatura instrainarea unui pachet de actiuni cu creantape care statul o are de recuperat. Nu este nimic nefiresc in faptulca statului roman nu i s-a cerut acordul asupra tranzactiei intreRompetrol si KazMunaiGaz. Creanta lui nu este afectata de aceastatranzactie", spune un alt avocat. In vara anului 2007, RompetrolHolding (Elvetia) a vandut 75% din actiunile pe care le detinea laRompetrol Group (Olanda) catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz.Din grupul Rompetrol face parte si Petromidia. Doi ani mai tarziu,Rompetrol Holding, controlat de Patriciu, vinde si restul de 25%din actiuni catre KazMunaiGaz.

"Din cate stiu eu, nu au cerut nimic (statul roman - n. red.) inceea ce priveste tranzactia dintre Rompetrol si KazMunaiGaz", adeclarat Theodor Atanasiu, fost presedinte al AVAS in timpulguvernarii Tariceanu. Atanasiu a fost cel care a scos de submonitorizarea postprivatizare Rompetrol Rafinare (RafinariaPetromidia) in februarie 2007, permitand astfel ca in august 2007Dinu Patriciu sa vanda cea mai mare parte a grupului Rompetrol fararestrictii.

"In cazul in care vreodata exista intentia de vanzare asupraunui bun asupra caruia eu am anumite drepturi, ar trebui sa fiu sieu intrebat pentru ca acel bun, poate fi stricat si apoi nu am cumsa-mi mai satisfac creanta. Ar fi fost bine ca statul roman saridice anumite conditii in aceasta tranzactie, dar in mod normal nueste un lucru obligatoriu", spune un alt avocat.

Rafinaria Petromidia a fost preluata in anul 2000 de catregrupul Rompetrol detinut de Patriciu cu 50,5 mil. dolari, la carese adaugau datorii reesalonate de 550 mil. dolari. Rompetrol nu aplatit aceste datorii, acestea fiind transformate in 2003 inobligatiuni cu o maturitate de 7 ani.

In 2007 si 2009, grupul Rompetrol, cu tot cu rafinariePetromidia, este vanduta de Patriciu catre KazMunaiGaz, valoareatotala a celor doua tranzactii fiind de 1,7 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO