Burse - Fonduri mutuale

​Al doilea mandat "greu" de pe bursă: Hidroelectrica a început procedura de selecţie a intermediarului pentru listare

 ​Al doilea mandat "greu" de pe bursă: Hidroelectrica a început procedura de selecţie a intermediarului pentru listare

Autor: Andrei Chirileasa

01.02.2012, 10:00 838

Hidroelectrica Bucureşti, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului, a început procedura de selecţie a intermediarului pentru listarea la bursă.

Compania, care produce peste 20% din energia electrică din România, intenţionează să vândă pe bursă 10% din acţiunile proprii care vor fi emise în cadrul unei majorări de capital.

Directorul general al Hidroelectrica, Dragoş Zachia-Zlatea, va participa la conferinţa ZF Power Summit '12 care va avea loc pe 28-29 februarie la hotel Radisson Blu din Bucureşti.

Hidroelectrica era evaluată în toamna anului trecut la aproape 3,5 mld. euro, conform anuarului ZF Cele mai valoroase 100 de companii din România, realizat împreună cu firma de investiţii Capital Partners, fiind a doua companie din top după Petrom.

Astfel, oferta prin care compania va vinde pe bursă 10% din acţiuni s-ar putea ridica la o valoare de 350 de milioane de euro, fiind al doilea mandat de intermediere ca valoare scos la licitaţie în acest an.

Un consorţiu format din banca americană Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeisen Capita&Investment a câştigat săptămâna trecută mandatul pentru listarea a 15% din Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie de stat, ofertă care ar putea aduce 400 mil. euro în conturile statului. Consorţiul a câştigat selecţia oferind cel mai mic comision, de 1,13% din valoarea ofertei, astfel că ar putea încasa circa 4,5 mil. euro.

Dacă valoarea comisionului va fi similară şi la Hidroelectrica, atunci mandatul i-ar putea aduce consorţiului câştigător circa 3,8 mil. euro.

Este de aşteptat ca în cursă să se înscrie din nou cele mai mari bănci de investiţii internaţionale (JP Morgan, Morgan Stanley, Citibank, etc), dar şi principalele firme de brokeraj locale.

Caietul de sarcini poate fi cumpărat cu suma de 8.000 de euro (plus TVA), iar intermediarii au o lună la dispoziţie pentru a-şi pregăti ofertele, care vor fi depuse la sediul Hidroelectrica până pe data de 1 martie la ora 10:00. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, la ora 11:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO