Burse - Fonduri mutuale

Am acţiuni la o companie care a intrat în faliment. Ce pot să fac? Răspuns ASF: Nu suntem în măsură să exprimăm un punct de vedere

Am acţiuni la o companie care a intrat în faliment. Ce...

Autor: Liviu Popescu

07.12.2016, 00:06 1623

Ziarul Financiar a trimis către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) întrebarea „Ce poate să facă un in­ves­titor care are acţiuni la o companie care a in­trat în faliment?“, iar răspunsul supra­ve­ghe­torului pieţei de capital din România a fost că nu este în măsură să exprime un punct de vedere.

„În ceea ce priveşte efec­tele pe care intrarea în faliment a unei so­cie­tăţi le are asupra portofoliului de acţiuni de­ţinut de o persoană, precizăm că ASF nu este în măsură să exprime un punct de ve­dere referitoare la aspectele de natură fis­cală“, potrivit ASF. Ca urmare a deschi­derii procedurii de insol­venţă în cazul unei com­panii şi până la data confirmării planului de reorganizate, acţiunile emitentului res­pec­tiv se suspendă de la tranzacţionare cu începere de la data primirii comunicării de către ASF.

„La data primirii de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicării privind intrarea în procedura falimentului intervine retragerea valorilor mobiliare de pe piaţa reglementată pe care acestea se tranzacţionează“, mai spune ASF.

Potrivit art. 154 din lege, li­chi­darea/valorificarea bunurilor din averea debitorului va fi efectuată de lichidatorul judiciar sub controlul judecătorului sindic în condiţiile prevăzute în Capitolul II Efectuarea lichidării. Capitolul III din aceeaşi secţiune prevedere modalitatea de distribuire a sumelor realizate în urma lichidării, având prioritate creditorii societăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO