Burse - Fonduri mutuale

Ameninţarea unui război urcă preţurile aurului, petrolului şi cerealelor

Ameninţarea unui război urcă preţurile aurului,...

Autor: Andrei Chirileasa

03.03.2014, 21:49 302

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina a urcat preţul aurului aproape de maximul ultimelor trei luni, în condiţiile în care investitorii caută din nou refugiu şi protecţie în faţa riscurilor de pe pieţele internaţionale.

Cotaţia aurului înregistra ieri o creştere de 2% până la nivelul de 1.350 de dolari pe uncie. O uncie de aur are 31,1 grame. Preţul unui gram de aur, afişat de BNR, era ieri de 141,6752 lei/gram, cu 1,84% mai mare decât vineri.

Criza din Ucraina a urcat şi preţurile petrolului şi gazelor naturale, mai ales pe piaţa europeană, unde Rusia este principalul exportator de gaze, dar şi cotaţiile cerealelor, în condiţiile în care Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu şi porumb din lume. Preţul petrolului Brent, de referinţă pe piaţa europeană, înregistra ieri după-amiază o creştere de 2,5%, la aproape 112 dolari pe baril (contractele futures cu livrare în aprilie 2014), care reprezintă un maxim al acestui an. Creşterea cotaţiilor internaţionale poate determina noi scumpiri ale benzinei şi motorinei şi pe piaţa locală, având în vedere că benzinarii stabilesc preţurile în funcţie de preţurile externe şi de cursul de schimb.

Preţul contractelor futures pe gaze naturale de pe piaţa din Marea Britanie, cu livrare luna următoare, au crescut cu până la 10%, în condiţiile în care Rusia este principalul furnizor de gaze pentru vestul Europei, iar o parte din gaze trec prin conductele din Ucraina, astfel că o escaladare a conflictului poate conduce la întreruperi în alimentarea cu gaze a Europei.

România importă atât gaze naturale cât şi ţiţei din Rusia. Anul trecut însă importurile de gaze au scăzut semnificativ, conform datelor Romgaz, din cauza reducerii cererii industriale şi a iernii blânde.

Analiştii străini susţin că Rusia nu-şi permite să renunţe la exporturile de ţiţei şi gaze care-i aduc circa jumătate din veniturile la bugetul de stat.

Criza din Ucraina s-a resimţit şi pe piaţa cerealelor, unde cotaţiile futures ale grâului şi porumbului cu livrare în mai 2014 au crescut cu 5,2%, respectiv 3,8%, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimele şase luni. Ucraina ar urma să fie anul acesta al treilea exportator de porumb, după SUA şi Brazilia, şi al şaselea exportator de grâu din lume, iar continuarea şi agravarea crizei ar putea afecta semnificativ exporturile ţării.

Încă de săptămâna trecută fermierii ucrainieni au redus vânzările de cereale, păstrând stocurile pentru a se proteja de deprecierea accelerată a monedei naţionale (grivna).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO