Burse - Fonduri mutuale

Analiştii: Prin reducerea producţiei de rafinare Petrom va salva 150-200 de milioane de euro anual

Analiştii: Prin reducerea producţiei de rafinare Petrom va salva 150-200 de milioane de euro anual
02.08.2010, 23:06 42

Analiştii a şase din cele mai importante case de bro­keraj de pepiaţă estimează că OMV Petrom (SNP) va raporta pe trimestrul aldoilea un profit net consolidat pe standarde internaţionale de704,4 mil. lei (165 mil. euro), potrivit mediei aşteptărilor, încondiţiile în care în acelaşi interval din 2009 companiaînregistrase o pierdere de 112 mil. lei.

La sondaj au participat Raiffeisen Bank, KBC Securities, ErsteBank, Alpha Finance, ING Bank şi Broker Cluj.

În primele trei luni din acest an, Petrom a consemnat un câştignet în creştere de 2,4 ori, la 803 mil. lei, iar pentru primeleşase luni din 2010 analiştii estimează că pro­fitul ar putea ajungela 1.489,5 mil. lei, mai mult decât cel înregistrat de companie petot parcursul anului pre­ce­dent.

Creşterea puternică a profitabilităţii din acest an vine caurmare a faptului că Petrom şi-a redus în 2010 expunerea peactivitatea de rafinare prin închiderea Arpechim, care-i produceapierderi, dar şi ca urmare a creşterii marjelor de producţie şi apreţului petrolului.

"Rezultatele Petrom din acest an vor fi mai mult decâtexcepţionale, pentru că anticipăm ca în 2010 compania să sufere otransformare puternică. Practic, începem să vorbim despre o altăcompanie. Până acum Petrom producea să spunem 8 milioane de barilide petrol şi rafina o cantitate dublă, activitate care-i aduceapierderi de circa 200 mil. euro anual. Acum Petrom nu mai rafineazădecât petrolul pe care-l extrage, astfel că s-a văzut din primultrimestru că, pe segmentul de rafinare, a trecut deja pe profit dinaceastă activitate. Preţul acţiunilor Petrom îl văd mult mai susdin toamnă, când vor veni investitorii străini pe piaţă", spuneDaniela Mândru, analist la casa de brokeraj Alpha Finance.

Societatea de brokeraj are cel mai ridicat preţ ţintă peacţiunile Petrom dintre cele analizate, respectiv de 0,42lei/acţiune şi o recomandare de cumpărare. Analiştii UniCreditdădeau în iunie o recomandare de cumpărare pe acţiunile Petrom cuun preţ ţintă de 0,38 lei/acţiune.

La finele şedinţei de ieri, titlurile Petrom se tranzacţionau laun preţ de 0,323 lei/acţiune, cu 4,2% mai ridicat faţă de şedinţaprecedentă.

Analiştii Alpha Finance mai spun că punerea în funcţiune lafinele acestui an de către Petrom a centralei pe gaze de la Braziva avea un efect pozitiv asupra profitabilităţii companiei, încondiţiile în care Petrom va putea vinde energia rezultată dinarderea gazelor la preţul de piaţă, iar în prezent compania vindegazele la preţul reglementat de ANRE, care este de două ori mairedus faţă de cel de pe piaţa internaţională. Analiştii estimeazăcă impactul asupra profitabilităţii din această activitate se vavedea abia din 2011.

"Producţia atât pe segmentul de petrol, cât şi de gaze va fi maimică, dar ca urmare a preţurilor mai bune ne aşteptăm ca şirezultatul din producţie să fie uşor mai bun. Deşi costurile deexploatare vor creşte, ne aşteptăm ca eficienţa să urce pe măsurăce activitatea Petromservice va fi încorporată. Segmentul derafinare şi marketing va fi ajutat de marjele mai ridicate, devariaţiile de stocuri şi revenirea uşoară a cererii. Scădereavolumelor de producţie şi problemele cu care se confruntărafinăriile vor compensa efectul pozitiv al aprecierii dolaruluifaţă de leu şi creşterea preţurilor la petrol", spune PhilippChladek, analist în cadrul grupului Raiffeisen.

Potrivit analiştilor ING, compania mamă, OMV, a vândut întrimestrul al doilea la un preţ mediu de 78,2 dolari/baril, cu 2,3%peste cel din primele trei luni ale anului, care va majora uşorprofitul din activitatea de producţie.

"Segmentul de rafinare şi marketing ar putea releva un profitmai important ca urmare a revenirii marjelor de rafinare, care încazul OMV a fost de 3,4 dolari/baril faţă de 2,9 dolari/baril înprimul trimestru. Sunt cele mai bune marje de rafinare din ultimiidoi ani", spune Tamás Pletser, analist în cadrul ING.

Rezultatele Petrom din trimestrul al doilea al anului vor fiafectate de sezonalitate şi se estimează că vânzările pe segmentulde gaze vor fi la jumătate faţă de primele trei luni din 2010, caurmare a temperaturilor mai ridicate, potrivit analiştilor dinpiaţă.

În ceea ce priveşte efectele activităţii de hedging asupraprofitabilităţii, analiştii spun că vor fi destul de limitate.

"Activitatea de hedging a Petrom va influenţa uşor negativprofitul companiei în trimestrul al doilea, pentru că ei austabilit un preţ de vânzare de 75 dolari/baril, iar media lanivelul trimestrului a fost uşor mai mare, de 78 dolari/baril. Euestimez un preţ un pic mai sus la finalul anului, de 80 de dolaripe baril, din cauza inflaţiei şi a deprecierii dolarului", spuneDaniela Mândru.

Analiştii nu se mai aşteaptă la surprize în acest an, după ce întrecut Petrom a realizat pe final de an mai multe operaţiunicontabile care i-au afectat serios profitul.

"În trecut, ajustările contabile se produceau spre final de an,dar pentru acest an nu ne aşteptăm să se mai producă", spunePhilipp Chladek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO