Burse - Fonduri mutuale

Analistii si administratorii de fonduri mizeaza si in acest an pe blue-chips-uri

Analistii si administratorii de fonduri mizeaza si in acest an pe blue-chips-uri

Click pentru imaginea marita

15.01.2008, 18:17 19

Analiza a cuprins raspunsurile date de principalii analisti si brokeri de la 7 societati de brokeraj de pe Bursa, respectiv Broker Cluj, BT Securities, IFB Finwest, Intercapital Invest, Vanguard, Interdealer Capital Invest, Fortius Finance si societatea de consultanta in investitii KTD Invest.
Blue-chips-urile sunt printre primele alegeri ale analistilor, avand in vedere contextul de piata nefavorabil cu care a inceput anul 2008, companiile mari de la Bursa oferind un grad mai ridicat de siguranta.
"Recomandarile trebuie privite cu prudenta, deoarece contextul economic international si cel intern vor avea o influenta majora asupra increderii investitorilor in piata romaneasca de capital", spune Forin Cobuz, analist la firma de brokeraj Fortius Finance, care considera ca cei mai buni performeri din acest an vor fi actiunile Transelectrica, Petrom, BRD, Antibiotice Iasi si Albalact.
Analistii sunt de parere ca actiunile SIF ar putea inregistra aprecieri importante anul acesta, ca urmare a listarii titlurilor Erste pe Bursa, in conditiile in care pretul la care sunt cotate se situeaza sub valoarea activului net corectat cu valoarea estimata a detinerilor la BCR.
"SIF-urile prezinta un potential important de crestere daca le-am evalua tinand cont de detinerile in companii inchise, si aici ma refer mai ales la detinerile acestora la BCR, atunci am putea spune ca sunt tranzactionate in prezent cu un discount mediu de aproximativ 35%. Acest potential ar putea fi atins in anul 2008 mai ales in conditiile listarii Erste Bank la Bucuresti", spune Andreea Ciobanu, seful departamentului de analiza al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Analistii mai mizeaza si pe o posibila ridicare a pragului de detinere la SIF-uri.
Blue-chips-urile de pe Bursa din sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania, sunt vazute de analisti ca actiuni stabile, care pot sa ofere in continuare randamente ridicate.
Principalele atuuri ale bancilor de pe Bursa, vazute de acestia, sunt ritmul accelerat de crestere, atat al activelor, dar mai ales la nivelul profiturilor si faptul ca gradul de bancarizare mai permite extinderea activitatii acestora chiar si in conditiile mentinerii cotei de piata.
"Un potential de 30% pentru acest an se poate estima si in cazul BRD, un pret tinta pentru acest titlu la sfarsitul anului ar fi 33 lei, cu mentiunea ca aceasta ipoteza este valabila in cazul in care criza externa a creditului ipotecar se va incheia in prima parte a acestui an", sunt de parere analistii de la Broker Cluj.
Performanta de anul acesta a titlurilor Bancii Transilvania ar putea fi legata si de vanzarea BT Asigurari, banii rezultati din tranzactie putand fi folositi ca baza pentru investitiile bancii in viitor. In plus, brokerii nu exclud o posibila preluare a bancii anul acesta.
Analistii considera ca titlurile Transelectrica (TEL) au un potential de crestere a profitului ridicat in 2008, ca urmare a majorarii tarifelor la serviciile de transport al energiei electrice cu 3%, respectiv cu 22,6% a tarifului de sistem, precum si a reducerii costurilor aferente consumului propriu. Unii dintre acestia sunt de parere ca actiunile sunt subevaluate in acest moment din punctul de vedere al indicatorilor de analiza fundamentala, iar pozitia de monopol si sectorul de activitate o fac sa se comporte mai bine pe perioade grele.
Actiunile Antibiotice Iasi (ATB) sunt vazute de analisti ca avand un potential ridicat de crestere anul acesta avand in vedere ca 2008 este anul privatizarii companiei si diferenta mare intre consumul pe cap de locuitor in Romania si media regionala la nivelul sectorului.
Rompetrol Well Services (PTR) si Petrom (SNP) sunt in topul recomandarilor brokerilor pentru acest an, acestia considerand ca activitatea societatilor ar putea beneficia de pe urma cresterii pretului petrolului.
Printre alegerile celor inclusi in sondaj ca avand cele mai bune performante anul acesta se numara actiunile Biofarm Bucuresti (BIO), Imotrust Arad (ARCV), Albalact Alba-Iulia (ALBZ), Transgaz Medias (TGN), Impact Bucuresti (IMP), Compa Sibiu (CMP), Alro Slatina (ALR), Artrom Slatina (ART) si Rompetrol Rafinare (RRC),.
Administratorii de fonduri mutuale mizeaza in acest an tot pe blue-chips-uri, principalele lor alegeri fiind actiunile bancilor, TLV si BRD, actiunile SIF-urilor, titlurile companiei farmaceutice Biofarm (BIO), dar si titlurile producatorului de tevi TMK-Artrom Slatina (ART), care au adus printre cele mai mari castiguri in ultimii ani.
Printre alegerile lor se mai numara actiunile companiilor petroliere Petrom (ANP) si Rompetrol Rafinare (RRC), dar si cele ale producatorului de motoare pentru aeronave Turbomecanica Bucuresti (TBM).
Dintre companiile de pe RASDAQ, administratorii de fonduri prefera actiunile dezvoltatorului imobiliar Imotrust Arad (ARCV), cu sase nominalizari, si pe cele ale Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si ale producatorului de electrozi Ductil Buzau (DUCL), cu cate cinci propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO