Burse - Fonduri mutuale

Analiştii spun că percepţia investitorilor s-ar putea înrăutăţi

Autor: Stefan Musgociu

28.09.2010, 23:20 14

Bursa a scăzut marţi cu 0,43%, după numai două şedinţe decreştere, într-o piaţă în care majoritatea acţiunilor auînregistrat variaţii reduse încă de la debutul zilei şi pe olichiditate cu 58% mai redusă decât în sesiunea anterioară, de 4,8mil. euro. În precedentele două şedinţe, BET-C, indicele general alBVB, a avansat cu 1,35%. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichidezece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate lapreţuri în scădere în medie cu 0,62%, iar titlurile companiilor dinsectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,17% subreferinţă.

La cotaţii în imediata apropiere a ultimelor preţuri de luni auîncheiat ziua şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF), indicele BET--FI avansând cu 0,42%.

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţede Capital al BCR, consideră că lichiditatea Bursei va fi încontinuare redusă până la revenirea investitorilor străini înpiaţă, iar aceştia analizează cu atenţie o eventuală expunere peRomânia.

"Nu cred că putem vorbi de o revenire sustenabilă a lichidităţiidin simplul motiv că socotelile investitorilor străini sunt maicomplicate când vine vorba de expunere pe o piaţă de capital mică.Există încă o reticenţă a investitorilor faţă de expunerea peacţiuni, principalele temeri fiind că dinspre economia SUA vor veniştiri negative în continuare. Ca atare, sentimentul investitorilorconduce pieţele, inducând reacţii mai abrupte decât rezultatelefinanciare ale companiilor. Cred că este nevoie mai întâi de orecuperare în privinţa apetitului de risc al investitorilor faţă depieţele mature, ceea ce nu este foarte predictabil. În acestcontext trebuie să vorbim despre România", a afirmat Căruntu.

El a menţionat că nu sunt motive de îmbunătăţire a profilului derisc de ţară, ci, din contră, percepţia investitorilor străini s-arputea înrăutăţi.

"Percepţia asupra riscului de ţară s-ar putea înrăutăţi încontextul creşterii progresive a riscului de instabilitatepolitică, iar, în mod concret, în ceea ce priveşte 2011 Guvernul nugenerează impresia că ar putea administra un mix de provocări.Acest mix trebuie să se concretizeze în aducerea deficituluibugetar la 4,4% din PIB, atât cât s-ar dori conform planului,concomitent cu furnizarea de suport economiei, astfel încât să fieposibilă întoarcerea la o creştere economică, fie şi foartetimidă", a mai spus analistul.

În plus, Căruntu susţine că recesiunea prelungită va afectarezultatele financiare ale companiilor şi anul viitor, astfel căinvestitorii străini nu vor începe să cumpere multe acţiuni petermen mediu.

"Acest scenariu îl preconizez deşi titlurile lichide de la noivor fi bine susţinute de rezultate financiare cel puţin rezonabileîn 2010 ale companiilor respective şi ar exista argumente pentru ocreştere a expunerii pe acţiuni", a conchis analistul.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au fost celemai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,3 milioane lei şi,respectiv, 3,5 milioane lei.

Pe plan extern, marile pieţe europene erau în creştere cu pânăla 0,3%, variaţii reduse fiind înregistrate şi de bursele dinEuropa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO