Burse - Fonduri mutuale

Antibiotice a ajuns cu Ampicilina până în SUA

12.08.2010, 23:47 33

Producătorul de medicamente Antibiotice din Iaşi, unul dinprincipalii jucători din industria de profil, a înregistrat înprimele şase luni ale acestui an un profit net de 17,2 mil. lei(4,2 mil. euro), în creştere cu aproape 15% comparativ cuintervalul similar din 2009. La finalul primului semestru, cifra deafaceri a fost de 115,8 mil. lei (27,6 mil. euro), cu 7,2% mai multfaţă de acelaşi interval din 2009.
"În perioada primului semestru al anului 2010 s-a aplicat unprogram de reducere a cheltuielilor cu serviciile şi altecheltuieli de exploatare ducând la reducerea acestora cu 3% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei deafaceri cu 7,2%", au precizat reprezentanţii Antibiotice. Profituldin exploatare al companiei s-a majorat cu 40% în acestinterval.

Exporturile, plus de 35%
Evoluţia cifrei de afaceri a fost determinată într-o proporţieim­portantă de exporturi care au crescut cu 35%, la circa 26 mil.lei (6,3 mil. euro). Pe de altă parte, pe piaţa internă vânzăriles-au ridicat la 89,9 mil. lei, cu 1,2% mai mari.
În ceea ce priveşte exporturile, compania a obţinut autorizărilene­ce­sare de la FDA (Food and Drug Administration, autoritatea dereglementare din SUA - n.red.) pentru a începe livrările în SUA deAmpicilină injectabilă. În primul semestru Antibotice a livrataproximativ 370.000 de flacoane pe această piaţă.
"În următorii trei ani, Antibiotice are în vedere dezvoltarea deproiecte internaţionale cu opt parteneri, ce vor conduce lacreşterea importantă a exporturilor", se mai arată în raportulcompaniei.
În 2009 exporturile au generat 18,5% din veniturile Antibiotice,dar compania are ca obiectiv ca în următorii trei ani să ajungă la25% pentru a reduce gradul de dependenţă de piaţa internă.
Majoritatea producătorilor locali de medicamente se uită cătreexporturi în această perioadă şi îşi intensifică livrările cătrepieţele externe. Exporturile româneşti de medicamente sunt estimatela sub 100 mil. euro anul acesta şi sunt incomparabil mai micidecât importurile, care se situează anual la 1,7 mld. euro.

Lansări de peste 80 de produse în2010-2012
În intervalul 2010-2012, compania şi-a propus lansarea a 64 deproduse care se eliberează pe bază de prescripţie medicală, darşi
17 medicamente fără prescripţie şi suplimente alimentare. Acestaeste cel mai susţinut ritm de lansări anunţat de o companiefarmaceutică.
"Până la sfârşitul anului 2010, Antibiotice urmăreşte să atingă ocreştere a cifrei de afaceri de 10%, precum şi de 18% a vânzărilorîn piaţa internă (din distribuţie în farmacii), păstrându-şi loculpatru în topul producătorilor de medicamente generice din România,precum şi accelerarea vânzărilor la export", se mai arată înraportul Antibiotice.
Piaţa de medicamente a crescut cu 19% în primele şase luni aleanului, până la aproximativ 1,3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO