Burse - Fonduri mutuale

Antibiotice Iasi trece in portofoliul lui Bazac la Sanatate

12.03.2009, 17:43 30

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) va trece in patrimoniul Ministerului Sanatatii condus de ministrul Ion Bazac, care va prelua pachetul majoritar de actiuni de la AVAS, dupa care compania va fi declarata unitate strategica, sustine vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, principalul avantaj al transferului este ca profitul fabricii va putea fi reinvestit, iar dupa ce Guvernul va emite ordonanta cu privire la trecerea societatii in patrimoniul Ministerului Sanatatii compania va fi declarata unitate strategica. Nichita spune ca o decizie in acest sens va fi luata in urmatoarea sedinta a Guvernului si ca transferul actiunilor se va realiza in cel mult doua luni.
Vicepresedintele AVAS Ioan Nani, care a ocupat functia de director general la Antibiotice, a declarat ca dupa transferul la Ministerul Sanatatii societatea Antibiotice va fi inclusa in Compania Nationala a Medicamentului, din care va mai face parte si Sanevid Arad. "Scopul este de a produce medicamente ieftine pentru spitale si pentru populatie in aceasta perioada de criza", a declarat Nani.
Antibiotice este cea mai mare companie din portofoliul AVAS, iar autoritatea controleaza 53,02% din actiunile producatorului de medicamente. Potrivit celor mai recente raportari, in actionariatul Antibiotice se regaseste si SIF Oltenia, cu 10,1% din titluri, in timp ce restul actiunilor sunt in posesia investitorilor minoritari.
Antibiotice a incheiat anul trecut cu un profit de 10,1 mil. lei (2,7 mil. euro), valoare de peste trei ori mai redusa fata de castigul din anul precedent, de 32,4 mil. lei. Cifra de afaceri neta preliminata pentru anul 2008 este de 215,8 mil. lei (58,6 mil. euro), cu 6% mai mica fata de valoarea din 2007.
Actiunile Antibiotice au scazut ieri cu 1,5%, inchizand la pretul de 0,386 lei. Capitalizarea companiei este de 41 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO