Burse - Fonduri mutuale

Apar primele informaţii: NN Pensii, care investeşte economiile de pensie a două milioane de români, a publicat în raportul pe iulie ce investiţie are la Hidroelectrica: 1,37 miliarde de lei, adică 2,7% din perla energiei

Autor: Liviu Popescu

29.08.2023, 12:00 24051

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii Pilon II din Romania, a publicat marţi dimineaţă situaţia detaliată a investiţiilor aferente lunii iulie, care include expunerea pe care administratorul fondului a luat-o la Hidroelectrica (H2O) odată cu listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi restul investiţiilor în alte companii precum OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN) şi Banca Transilvania (TLV).

Astfel, la 31 iulie 2023, NN Pensii avea investiţii de 1,37 mld. de lei la Hidroelectrica, echivalentul a 3,52% din activul net. Spre comparaţie, cea mai mare investiţie în acţiuni la BVB a NN Pensii era la OMV Petrom, 1,79 mld. lei, adică 4,6%, urmată de Banca Transilvania cu 1,45 mld. lei, adică 3,76%.

Este important de menţionat că investiţia la Hidroelectrica include subscrierea în timpul ofertei şi, dacă a fost cazul, eventualele achiziţii ulterioare de pe Bursa de Valori. Investiţia NN Pensii la H2O echivalează cu o deţinere de 2,7% din companie.

Producătorul de energie electrică are o capitalizare bursieră de 50,25 mld. lei, acţiunile fiind tranzacţionate la 111,9 lei. În ultima săptămână, acţiunile H2O au urcat cu 0,6% pe tranzacţii de 50,4 mil. lei.

În această săptămână, toate fondurile de pensii îşi vor publica deţinerea la Hidroelectrica, având în vedere că este final de lună. Într-o opinie recent publicată în ZF, Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF, spunea că fondurile de pensii Pilon II şi III au aproximativ 10% din Hidroelectrica.

550.000 de români care virează o parte din salariu la BRD Pensii au devenit în vară acţionari ai Hidroelectrica: fondul a investit 59 mil. lei în acţiuni ale companiei

 

Mai jos, raportul NN Pensii privind portofoliul de acţiuni de la finele lunii iulie:

 

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO