Burse - Fonduri mutuale

ArcelorMittal şi SIF Moldova şi-au declarat război în scandalul de la Petrotub Roman

ArcelorMittal şi SIF Moldova şi-au declarat război în scandalul de la Petrotub Roman

ArcelorMittal şi SIF Moldova şi-au declarat război în scandalul de la Petrotub Roman

Autor: Adrian Cojocar

04.08.2011, 00:05 760

Conflictul dintre grupul Arce­lorMit­tal, controlat demiliardarul indian Lakshmi Mittal, şi SIF Moldova (SIF2) privinddeciziile pe care indienii le-au luat la combinatul si­de­rur­gicAr­celorMittal Tubular Products Roman (PTRO) şi care durează depeste doi ani s-a acutizat în ultima perioadă.

Recent, Henk Scheffer, reprezen­tant al consiliului deadministraţie al gru­pu­lui ArcelorMittal, a trimis o scri­soarecon­ducerii societăţii de investiţii fi­nan­ciare (SIF), catalogatăde aceştia din urmă drept "scrisoare de ame­nin­ţare", în care îşiexprimă nemulţu­mirea faţă de acţiunile SIF Moldova îndrep­tateîmpotriva grupului şi pre­cizează că-i va trage larăspundere.

"SIF Moldova, ca şi acţionar mi­no­ritar semnificativ alcompaniei, deţi­nând 14,08% din capitalul social, a înce­put ocampanie de hărţuire, ostilă îm­po­triva companiei, membrilor CA şia conducătorilor efectivi şi a acţiona­rului majoritar prinexercitarea abu­zivă a drep­turilor de acţionar cor­po­rativ şiprin desfăşurarea altor acţiuni păgu­bi­toare", spunreprezen­tanţii ArcelorMittal.

Aceştia au mai transmis con­ducerii SIF Moldova că îşi rezervădrep­tul de a luat toate măsurile legale şi de a face uz de toatemijloacele juridice împotriva SIF în scopul de a recuperaprejudiciul suportat de către compania Petrotub Roman şi firmamamă, ArcelorMittal Tubular Pro­ducts Holding Olanda.

Avocatul Cristian Duţescu, care reprezintă SIF Moldova înconflictul cu ArcelorMittal, spune că SIF-ul are deja pe roldeschise patru sau cinci procese prin care a atacat hotărârileluate de ac­ţio­narii Petrotub, cele mai importante fiind legate dedecizia de majorare a ca­pi­talului Petrotub cu suma de circa 568,8mil. lei (133 mil. euro), respectiv ho­tărârile prin care s-auaprobat situa­ţiile bilanţiere pe anii 2010 şi 2011.

Petrotub derulează în prezent o ma­jo­rare de capital prin careîşi pro­pune să strângă 133 mil. euro de la ac­ţionari, însă SIFMoldova, care ar trebui să contribuie cu circa 18,7 mil. europen­tru a-şi păstra participaţia, nu vrea să subscrie considerândcă banii s-ar duce tot pe plata datoriilor şi societatea nu arbeneficia de investiţii care să îmbunătăţească activitatea.

Cu pierderi cumulate de 500 mil. lei în ultimii trei ani şicapitaluri proprii ne­gative de -291 mil. lei la sfârşitul anu­luitrecut, ArcelorMittal Roman se află într-o situaţie foartedificilă, având ne­vo­ie de o infuzie de capital pentru a-şire­dresa poziţia financiară. În anii de vârf ai sectoruluisiderurgic 2007 şi 2008, când cel mai mare combinat din gru­pulArcelorMittal, cel de la Galaţi, a în­registrat profituri record,care au cu­mu­lat circa 929 mil. lei, Petrotub a ra­por­tatpierderi uriaşe, de peste 220 mil. lei.

SIF Moldova este în pericol să-şi di­mi­nueze participaţia la1-2% din com­panie dacă nu participă la majorare, su­ficient caArcelorMittal să poată atinge pra­gul de 95% pentru a delistacom­pania de pe piaţa RASDAQ unde este cotată în prezent.

Reprezentanţii SIF consideră că Petrotub a fost prejudiciată detranzac­ţi­ile cu companiile din grup şi efectuate la preţurifixate care au dezavantajat-o. Ei cred că banii din majorare se vor"scurge" tot la ArcelorMittal prin do­bânzile pe care compania leplăteşte pe urma împrumuturilor contractate de Petrotub de la grup,care au cauzat companiei numai în anul 2010 pierderi financiare de56 mil. lei.

"Instanţa a dispus să se expertizeze situaţiile financiare alePetrotub afe­ren­te anului 2010, decizie pe care justiţia nu o iadecât rar. Auditorul nu poate veri­fica tranzacţiile realizate deArce­lorMit­tal Roman cu firme din grup din cauză că documentelenecesare acestei operaţiuni nu sunt puse la dispoziţie de cătreconducerea companiei", spune Cristian Duţescu, avocatul carerepre­zin­tă SIF Moldova.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ar­ce­lorMit­tal spun că SIFMoldova atacă de­ciziile acţionarilor pentru a întârzia cât maimult operaţiunea de majorare de capital de care societatea arenevoie strin­gent din cauza situaţiei precare. Ei mai spun cărevendicările în instanţă ale SIF Moldova, care a atacat toatede­ci­ziile luate de acţionarii Petrotub în anul 2010, au fostrespinse până acum de jus­tiţie şi că adresele înaintate de SIF laarbitrul pieţei, CNVM, n-au avut ecou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO