Burse - Fonduri mutuale

ASF răspunde cererii SIF1: E nevoie de AGEA pentru a reduce capitalul social

ASF răspunde cererii SIF1: E nevoie de AGEA pentru a...

Autor: Roxana Pricop

24.10.2013, 19:31 206

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a răspuns societăţii SIF Banat-Crişana (SIF1) că nu îşi poate reduce capitalul social decât dacă obţine acordul acţionarilor în cadrul Adunării Generale Extraordinare, citând articolul 113 din legea societăţilor comerciale 31/1990 republicată. La începutul lunii, SIF 1 a anunţat pe bursă că administratorii au hotărât reducerea capitalului social al societăţii cu până la 10%. Reducerea ar fi urmat să aibă loc prin răscumpărarea de acţiuni proprii.

Conducerea SIF 1 şi-a justificat decizia printr-un articol din actul constitutiv al SIF-ului care însă încalcă prevederile articolului nr. 114 din Legea societăţilor comerciale 31/1990, care nu dă voie AGEA să delege către CA reducerea capitalului social. Totuşi actul constitutiv al SIF-ului a fost avizat de fosta CNVM, care nu a obiectat împotriva faptului că această delegare ar încălca prevederile legii societăţilor comerciale. Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor sunt extrem de greu de ţinut la SIF-uri din cauza acţionariatului dispersat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO