Burse - Fonduri mutuale

Astăzi se dă lupta pentru Argus în Consiliul de Administraţie. Miza este controlul companiei de peste 30 mil. euro

Astăzi se dă lupta pentru Argus în Consiliul de Administraţie. Miza este controlul companiei de peste 30 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

13.09.2011, 11:39 804

Rezultatele Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de vineri de la Argus Constanţa (UARG) şi controlul viitor al companiei depind în mare parte de deciziile care vor fi luate astăzi de Consiliul de Administraţie al companiei.

Consiliul de Administraţie (CA) al Argus a fost convocat astăzi pentru a stabili numărul de acţiuni cu care vor vota în AGOA din 16/17 septembrie acţionarii care acţionează în mod concertat.

Membrii CA vor decide astfel dacă ţin sau nu cont de oronanţele CNVM din 25 august prin care arbitrul pieţei a decis că firmele controlate de Cătălin Chelu, care deţin circa 33% din acţiunile Argus şi Cati Constanda Simion, care a are circa 5,3% din acţiuni, acţionează în mod concertat. În aceste condiţii, voturile acestui grup de acţionari ar trebui limitate în AGA la 33%.

Chelu susţine însă că se poate vorbi de o concertare şi între SIF Oltenia, care are circa 30% din Argus, şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, fond controlat de BCR şi de o firmă în care este acţionar indirect Florin Pogonaru. CNVM nu a decis însă nicio concertare în acest caz.

Decizia Consiliului de Administraţie va fi decisivă pentru votul din AGA, întrucât raportul de forţe dintre cele două tabere este foarte echilibrat. Dacă administratorii ignoră ordonanţele CNVM, Chelu ar câştiga bătălia. Pe ordinea de zi a AGA se află alegerea de noi membri în Consiliul de Administraţie şi mandatarea CA pentru a realiza investiţii pe piaţa de capital. Iniţial pentru aceasta era propusă suma de 40 mil. lei, însă aceasta a fost modificată ulterior la 5 mil. lei. La solicitarea SIF Oltenia, alegerea CA se va realiza prin metoda votului cumulativ, însă chiar şi aşa grupul care va avea mai mutle voturi va putea alege mai mulţi administratori şi va avea controlul viitor al companiei.

Situaţia se complică şi mai mult după ce Vasile Leu, fostul preşedinte al companiei, care i-a vândut lui Chelu un pachet de 11,2% din acţiuni, şi Dionisie Niculescu, un alt membru al CA şi-au înaintat ieri demisiile.

La începutul lunii septembrie, Veronica Popa şi-a dat şi ea demisia din CA, fiind înlocuită provizoriu cu Antonel-Cristi Banu, preşedintele Altur Slatina, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Chelu. Ceilalţi doi membri ai CA sunt Dan Voiculescu şi Constantin Radu, din partea SIF Oltenia.

Miza luptei dintre Chelu şi SIF Oltenia o reprezintă una dintre cele mai mari fabrici de ulei din ţară, Argus Constanţa, care a avut afaceri de peste 50 mil. euro în 2010. Compania deţine şi Comcereal Tulcea, care-i asigură materia primă. SIF Oltenia şi aliaţii săi se opun încercărilor lui Chelu de a folosi lichidităţile Argus pentru investiţii pe piaţa de capital.

Compania are în prezent o capitalizare de 33 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO