Burse - Fonduri mutuale

ATS-ul intră în rând cu legea: oferte de cumpărare şi abuzul de piaţă, reglementate

ATS-ul intră în rând cu legea: oferte de cumpărare...

Autor: Roxana Pricop

12.12.2014, 00:04 698

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a apro­bat în şedinţa de miercuri, 10 decembrie, un set de modificări la regulile de funcţionare ale sistemului alternativ de tran­zac­ţionare ATS administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), prin care firmele listate pe această piaţă nu se pot delista decât dacă în urma unei oferte publice de cumpărare adresată tuturor acţionarilor, un acţionar ajunge la 95% din drepturile de vot sau a achiziţionat 90% din acţiunile vizate de ofertă.

De asemenea, arbitrul pieţei de capital a stabilit măsuri de reglementare dacă investitorii de pe ATS sau companiile listate pe această piaţă încalcă legea pieţei de capital, regulile de tranzacţionare ale BVB sau apar suspiciuni că există practici care ar putea implica abuzul pe piaţă.

Aceste modificări aduse de ASF la modul de funcţionare al ATS-ului operat de BVB au loc în contextul în care micii acţionari se temeau că prin desfiinţarea pieţei RASDAQ companiile se vor muta pe un sistem alternativ de tranzacţionare unde nu se aplică regulile de ofertă publică de preluare. Micii acţionarii se tem astfel că transferul pe ATS nu ar fi decât temporar şi că vor fi prejudiciaţi prin faptul că acţionarul majoritar va retrage compania de la tranzacţionare, iar ei vor rămâne captivi într-o societate închisă.

„BVB monitorizează şi sesizează ASF activităţile şi tranzacţiile asupra cărora are suspiciunea că nu sunt realizate în conformitate cu prevederile Legii pieţei de capital nr. 297/2004, ale reglementărilor ASF aplicabile şi ale Codului BVB“, potrivit ASF.

Dacă în cursul activităţii de supraveghere a instrumentelor financiare admise la tranzacţionare şi pe o piaţă reglementată, BVB intră în posesia unor reclamaţii sau sesizări referitoare la abuzuri pe piaţă, activităţi legate de manipularea pieţei sau tranzacţionarea pe bază de informaţii privilegiate, care au fost săvârşite de către participanţi în cursul activităţii de tranzacţionare în cadrul ATS, BVB va proceda la informarea imediată a ASF.

De asemenea, ASF a introdus obligaţia pentru companiile listate să publice rapoarte anuale şi semestriale de activitate. Companii trebuie să publice şi rapoarte curente atunci când apar modificări în activitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO