Burse - Fonduri mutuale

Audas Piscator a câştigat 40% în euro în zece luni pariind pe deprecierea francului elveţian

Audas Piscator a câştigat 40% în euro în zece luni...

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

19.11.2013, 00:08 728
Fondul mutual Audas Piscator a obţinut un randament de 40% în euro în primele zece luni din an, de peste zece ori mai mare decât dobânda bancară adusă de un depozit. Fondul a pariat pe deprecierea francului elveţian în raport cu moneda europeană şi a reuşit să bată toate celelalte fonduri deschise locale.
 
Audas Piscator, fond cu risc ridicat, este administrat de societatea Atlas Asset Management controlată de Liviu Arnăutu, fost trezorier la Emporiki Bank, şi condusă din funcţia de preşedinte de Dragoş Balaci, fost dealer-şef la ABN Amro (în prezent RBS Bank). Fondul are active de 1,2 milioane de euro de la 12 investitori, pe care le investeşte în intrumente derivate precum contracte forward pe cursul de schimb şi contracte pentru diferenţă cu activ suport indici bursieri, acţiuni, rate ale dobânzii şi cursul de schimb.
 
În 2013, francul elveţian s-a depreciat faţă de euro cu circa 2,4% până la o cotaţie de 1,23 franci pentru un  euro în prezent, după ce Banca Naţională a Elveţiei a intervenit pe piaţa valutară internaţională pentru a deprecia francul. Din cauza crizei financiare, investitorii internaţionali au cumpărat masiv franci elveţieni consideraţi active sigure, fapt ce a dus la o apreciere puternică a francului, aproape de o paritate cu euro, punând în pericol creşterea economică a Elveţiei.
 
Pe piaţa valutară Forex se investeşte în marjă, adică la o sumă de 1.000 euro efectiv plasată investitorul poate cumpăra valute în valoare de 100.000 de euro graţiei marjei de 1 la 100. Astfel, o depreciere de 2,4% a francului elveţian în raport cu euro poate aduce o pierdere de 240% pentru cei care au pariat pe aprecierea francului în raport cu euro sau un câştig de 240% pentru cei care au mizat corect pe o depreciere a francului. Investiţiile pe piaţa valutară sunt printre cele mai riscante, iar anticiparea direcţiei în care va evolua o anumită valută este extrem de dificilă din cauza numeroşilor factori macroeconomici, politici şi sociali de care depinde cursul valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO