Burse - Fonduri mutuale

Aurul a bătut bursa de la începutul anului

Aurul a bătut bursa de la începutul anului

Autor: Andrei Chirileasa

25.10.2012, 00:07 741

Cu o creştere de 14,7% de la începutul anului, aurul este unul dintre cele mai profitabile pla­sa­mente, câştigurile pe care le oferă depăşind substanţial dobânzile la depozitele bancare şi chiar evoluţiile acţiunilor de pe bursă. Indicele BET a crescut de la începutul anului cu 12,3% şi doar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, are o creştere mai mare, de 22,9%.

În ultimele săptămâni, preţul aurului a scăzut cu circa 3,7% după ce depăşise la înce­putul lunii octombrie pragul de 200 de lei/gram, dar analiştii se aşteaptă ca trendul să ră­mână pozitiv din cauza presiunilor infla­ţioniste generate de programele de stimulare a economiei derulate de băncile centrale.

"Este bine cunoscut statutul aurului de activ de refugiu cu rol de protecţie împotriva inflaţiei. Istoric, achiziţionarea regulată de aur financiar pe termen mediu şi lung a ajutat la conservarea averii investitorilor. Ţinând cont de condiţiile actuale, de acutizarea proble­me­lor de pe pieţele financiare globale, tot mai mulţi investitori se îndreaptă către aur", a de­clarat Laura Hexan, şefa departa­men­tului de produse de trezorerie retail din cadrul BCR.

Cererea pentru aur rămâne astfel ridicată, chiar dacă tranzacţiile nu se mai ridică la nivelul din 2011, când preţul a urcat cu 35% în doar câteva luni, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare europene şi al crizei zonei euro. Investitorii au la dispoziţie şi pe bursă instrumente prin care pot profita de creşterea preţului aurului, cele mai simple fiind certificatele index pe preţul aurului.

BCR a lansat recent un certificat care urmăreşte preţul în lei al unui gram de aur. Preţul unui astfel de certificat este similar cu preţul gramului de aur.

"Oferim clienţilor noştri, în premieră în România, posibilitatea de a achiziţiona direct pe Bursa de Valori Bucureşti Certificate Index care urmăresc evoluţia aurului fizic şi care aduc acelaşi randament cu aurul fizic, fără a avea însă costuri suplimentare legate de depozitare, asigurare, transport sau evaluare", a spus Laura Hexan.

Certificatele index pe preţul gramului de aur au fost introduse pe bursă pe 7 septembrie 2012 sub simbolul EBGLD1, iar până în prezent s-au realizat deja 41 de tranzacţii cu aceste certificate, în valoare de 3,14 milioane de lei (680.000 de euro). Preţul unui certificat era marţi de 194,2 lei.

Austriecii de la Raiffeisen Centrobank au şi ei un certificat index pe preţul aurului listat pe bursa de la Bucureşti încă din august 2010 sub simbolul RCGLD. Preţul certificatelor Raiffeisen este însă mai mare, deoarece acestea urmăresc preţul unei fracţiuni de 0,1 dintr-o uncie de aur (circa 2,835 grame), iar tran­zacţiile sunt mai rare. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste instrumente s-a realizat la preţul de 605 lei/certificat.

Deşi sunt mai comod de tranzacţionat şi nu au alte costuri, tranzacţiile cu certificate index pe preţul aurului sunt încă reduse comparativ cu tranzacţiile cu aur fizic derulate de băncile locale. Mulţi investitori preferă să ştie că deţin aur fizic, iar mulţi preferă să-l ia acasă, chiar dacă asta înseamnă că le va fi mai dificil să-l vândă pe viitor, deoarece băncile cumpără în general aur pe care-l ţin în custodie, în timp ce lingourile aduse de clienţi trebuie reevaluate.

De la începutul anului, BCR a vândut circa ju­mătate de tonă de aur, în valoare de circa 100 mil. lei. Asta după ce anul trecut aceeaşi bancă vânduse 1,27 tone de aur. Şi Piraeus Bank vinde aur fizic sub formă de lingouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO