Burse - Fonduri mutuale

Austriecii de la UniCredit au lansat la Viena un nou certificat pe actiunile Fondului Proprietatea. Numai la Bucuresti nu se tranzactioneaza pe Bursa

17.03.2010, 23:08 120

UniCredit Bank din Austria a listat pe Bursa din Viena unprodus derivat de tip warrant care are ca activ suport actiunileFondului Proprietatea (FP), la doar cateva luni dupa ce firmaceheasca de brokeraj Wood & Co. a cotat primul warrantconstruit pe actiunile Fondului la bursa vieneza.

"Warrant-ul emis de UniCredit permite detinatorului sa-siexercite optiunea de a lua actiunile FP la expirare, cand se facelivrarea in actiuni FP, sau sa vanda warrant-ul inapoi pe piata deunde l-a cumparat. Una dintre ipotezele din spatele lansariiacestui tip de produs este ca UniCredit a emis warrant-ul specialpentru un client mare, fiind mult usor decat sa cumpere actiunilede pe piata romaneasca", a spus Valentin Ionescu, senior salestrader la Euro Invest Bank. Lansat pe 4 martie si listat la Bursadin Viena, un warrant emis de UniCredit Bank are ca activ suport oactiune Fondul Proprietatea. UniCredit a emis 1,4 milioane deastfel de warrant-uri, care au in spate 1,4 milioane de actiuni FP.Maturitatea produsului este 4 martie 2011. Pana in prezent,warrant-ul nu a fost tranzactionat, astfel ca nu exista un pretoficial.

Acesta este al doilea warrant listat pe Bursa de la Vienasi cu activ suport pe actiunile FP. Incepand de la mijlocul luniidecembrie, pe Bursa de la Viena se tranzactioneaza warrant-ul emisde firma ceheasca de brokeraj Wood & Co. care are ca activsuport pachete de 500.000 de actiuni FP. Maturitatea acestuiwarrant este 30 noiembrie 2010, fiind emise un numar de 1.000 dewarrant-uri.

Pe 10 martie pretul unui warrant era de 54.000 de euro,cotatie la care un titlu FP valoreaza 0,428 lei. De la inceputulanului, pe Bursa din Viena s-au tranzactionat circa 80 dewarrant-uri emise de Wood, echivalentul a 40 de milioane de titluriFP.

Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeazaprin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilordintre vanzatori si cumparatori. In prezent pretul local detranzactionare este de 0,4 lei/actiune, oferind un discount decirca 6% fata de pretul de la Viena.

Erste si Raiffeisen au emis la Viena warrant-uripe actiuni listate la Bucuresti

Fondul Proprietatea nu este singura actiune romaneascafolosita drept activ suport pentru produse derivate de tip warrant.Inca din iulie anul trecut, pe Bursa de la Viena se tranzactioneazawarrant-uri cu activ suport pe actiunile Petrom, BRD si cele aleBancii Transilvania emise de Erste Bank si de Raiffeisen Bank.Durata de viata a unui warrant nu este mai mare de doi ani.Warrant-ul este in principal un furnizor de lichiditate pentruemitent si preia riscul emitentului si nu pe cel al actiuniisuport.

"Mai exista warrant-uri pe actiunile Bancii Transilvania,dar volumele sunt foarte mici, in unele zile netranzactionandu-sedeloc. Warrant-urile nu au cum sa fie mai lichide decat actiunilesuport, in cazul in care sunt cu livrare fizica de actiuni lamaturitate. In cazul in care decontarea se face cash, te elibereazade piata spot, dar nici in acest caz lichiditatea nu este mare",explica Valentin Ionescu.

Analistii spun ca intre cotatia warrant-ului pe Bursa dela Viena si cea a actiunii suport pe Bursa de la Bucuresti exista ostransa legatura.

"Daca exista cerere foarte mare pe Bursa din Viena, deexemplu, acest lucru influenteaza evolutia actiunilor suportlistate pe Bursa din Bucuresti, pentru ca acoperirea cererii seface prin hedging la Bucuresti", a spus Valerian Ionescu, directorpiete de capital la BCR. Prezenta warrant-urilor cu activ suportactiunile romanesti pe Bursa de la Viena este explicata de analistiprin faptul ca mare parte dintre intermediarii austrieci (precumErste, Raiffeisen) sunt prezenti si pe piata locala, iarinvestitorii sunt familiarizati cu piata romaneasca decapital.

"Daca ne uitam pe lista de intermediari de la Viena, mare partedintre acestia sunt prezenti si in Romania, astfel ca este firescca piata locala sa fie cunoscuta in Austria. In cazulwarrant-urilor pe actiunile Proprietatea, acestea permitinvestitorilor institutionali sa aiba acces la un plasamentimposibil de abordat in conditiile oferite de piata romaneasca",mai spune seful departamentului de tranzactionare de la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO