Burse - Fonduri mutuale

AVAS reia discutiile in afacerea "8% din Petrom"

19.03.2007, 18:41 12

Pachetul de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor va fi vandut catre angajatii companiei din august 2003 si pana in prezent, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de AVAS, care va fi trimis spre avizare ministerelor intr-o saptamana.
"Am primit din partea Ministerului Justitiei punctul de vedere prin care se spune ce se intelege prin salariati. La fel cum am considerat si noi (AVAS - n.r.) ca ar trebui identificati salariatii care vor avea dreptul sa cumpere pana la 8% din pachetul din actiuni, si Ministerul Justitiei ii stabileste ca fiind angajatii Petrom intre data publicarii legii care le confera acest drept si data aparitiei hotararii de Guvern prin care va fi realizata vanzarea", a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
Actiunile vor fi vandute salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate OMV in momentul privatizarii, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 lei/actiune.
Practic, angajatii Petrom vor putea cumpara actiunile la un pret de circa 0,178 lei/actiune, de peste 3 ori mai mic decat cotatia actuala a actiunilor pe Bursa. Vineri, actiunile Petrom au scazut cu 1,7%, inchizand sedinta la pretul de 0,585 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 9,85 mld. euro, pachetul de 8% rezervat salariatilor valorand aproape 790 mil. euro.
Actiunile vor fi vandute din participatia AVAS, care a preluat la inceputul acestui an pachetul minoritar de 30,862% din actiuni care se aflase pana atunci in portofoliul Ministerului Economiei.
"Proiectul de alfla in definitivare si speram ca intr-o saptamana sa-l putem trimite pe circuit. Nu ne-am impiedicat atat de mult de textul hotararii de Guvern, care era destul de simplu, ci de procedura prin care facem vanzarea", a declarat Atanasiu.
El a mai precizat ca vanzarea actiunilor catre salariati se va realiza, probabil, prin intermediul unei banci care dispune de o retea extinsa la nivel national si ca actiunile care nu vor fi cumparate de salariati vor ramane in portofoliul AVAS.
Actionarul majoritar al companiei petroliere este grupul austriac OMV, care detine 51,011% din actiuni. OMV a preluat participatia majoritara de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.
Statul roman mai detine un pachet de 30,862% din actiunile companiei, prin intermediul AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO