Burse - Fonduri mutuale

Avram, Piraeus Securities: Piata arata obosita dupa cresterea din ultima luna

23.04.2009, 00:00 24

Bursa a incheiat ieri o sedinta extrem de volatila, cu aprecieri de pana la 11% pe societatile financiare in decursul zilei, avansul indicelui BET-FI coborand spre final la 7,8%, in vreme ce indicatorul BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a urcat cu 2,5%, pana la nivelul de 2.800 de puncte.
Brokerii apreciaza ca in perioada urmatoare este posibil sa vedem o crestere a numarului de investitori speculativi care sa iasa la vanzare, ceea ce va conduce la corectii, de mica amploare insa. "In ultima perioada vedem fluctuatii tot mai mari pe sectorul financiar, care este cel mai vulnerabil la orice stire din piata. Nu cred ca se va crea o tendinta descendenta in piata, insa sedintele bursiere se vor pastra la fel de volatile precum cea de astazi (ieri - n.a.)", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul firmei de brokeraj Piraeus Securities.
Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 10,1%, urmate indeaproape de aprecierea actiunilor SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 8,2% peste referinta. Restul SIF-urilor au marcat cresteri medii de 7%. "Vedem o crestere a numarului de pozitii deschise pe SIF-uri la Sibiu, in special pe SIF Moldova si SIF Oltenia, iar acest lucru denota un interes tot mai mare pentru titlurile societatilor financiare", a apreciat Avram.
Sectorul energetic a inregistrat cel mai mic avans din sedinta de ieri, de aproape 2%, cea mai mare crestere din randul companiilor energetice fiind inregistrata de titlurile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN), care au urcat cu 3% peste referinta, la nivelul de 130 lei/actiune. Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat un avans de 0,6% si respectiv 2,3%, in vreme ce societatea de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) a inregistrat o crestere de aproape 2% peste referinta.
"In momentul de fata piata arata putin obosita dupa raliul de luna trecuta, iar corectiile din ultimele sedinte sunt o incercare de consolidare a pietei. Tentatia de a iesi si a marca profit este insa foarte mare, mai ales daca tinem cont ca raliul a fost condus de investitorii locali, cunoscuti pentru caracterul speculativ", a adaugat Avram. Cele mai mari cresteri din sedinta de ieri au fost inregistrate de titlurile Broker (BRK), care s-au apropiat de variatia maxima admisa de 15%, urmate la mica distanta de actiunile Ves Sighisoara (VESY), cu un avans de 14,5% fata de referinta. Aprecieri considerabile a inregistrat si producatorul chimic Amonil (AMO), respectiv de 14,1% fata de referinta, precum si titlurile Dafora (DAFR), care au urcat cu 10,4%, la pretul de 0,052 lei/actiune. "Investitorii lasa acum impresia ca se uita la stirile pozitive din piata si reactioneaza in consecinta. Problema este ca la nivelul economiei nationale primele trei luni ale anului nu se arata imbucuratoare. Testul pietei de capital, daca rezista la aceste niveluri, va fi dat de perioada de raportari", a incheiat Avram.
Contrar evolutiei de la Bucuresti, principalele pietei europene au inregistrat spre finalul sedintei de ieri corectii, de mica amploare insa. Cea mai mare scadere din randul indicatorilor europeni era inregistrata de indicele Euro Stoxx 50, care cobora cu 0,4% fata de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO