Burse - Fonduri mutuale

Azi se dă marea bătălie de la Fondul Proprietatea: principalii acţionari îşi aleg reprezentanţii şi decid dacă vând activele pe bucăţi

Azi se dă marea bătălie de la Fondul Proprietatea: principalii acţionari îşi aleg reprezentanţii şi decid dacă vând activele pe bucăţi

Autor: Roxana Pricop

04.04.2012, 00:07 1579

Lupta pentru controlul FP se dă azi în Adunarea Generală a Acţionarilor, când sunt programate alegeri pentru Comitetul Reprezentan­ţi­lor (CR), organismul care îi supraveghează pe americanii de la Franklin Templeton care administrează averea de 3,6 miliarde de euro a fondului.

Fondurile străine de investiţii deţin 47% din acţiunile FP, sunt cei mai mari acţionari şi îşi vor plasa oamenii în structura de supraveghere. În prezent, trei din cei cinci membri ai CR sunt susţinuţi de statul român, însă după votul acţionarilor de astăzi este de aşteptat ca noua componenţă să fie dominată de reprezentanţi ai fondurilor străine, dat fiind faptul că statul român a mai rămas cu o participaţie infimă de 0,004% din acţiunile FP.

Unsprezece persoane, printre care Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, şi Sorin Mîndruţescu, actualul preşedinte al CR şi CEO-ul Oracle România, candidează pentru un loc. Steven van Groningen e susţinut de fondul american Elliott, cel mai mare acţionar al FP. Elliott, care deţine 13,9% din acţiunile FP, l-a mai propus şi pe polonezul Piotr Rymaszewski, cel care conduce un fond imobiliar din Polonia cu o capitalizare de peste 100 mil. euro, controlat tot de americani.

Sorin Mîndruţescu, care a fost ales recent în funcţia de preşedinte al AmCham România, una dintre cele mai puternice organizaţii de lobby a mediului de business din România, este susţinut de brokerii cehi de la Wood pentru un nou mandat. Cehii de la Wood au sprijinit în ultimii ani politica Franklin Templeton la FP, fiind casa de brokeraj prin intermediul căreia FP a realizat răscumpărările de acţiuni.

City of London, al doilea acţionar al FP, cu 7% din acţiuni, susţine candidatura britanicului Julian Healy. Cristian Buşu, director economic al FP înainte ca Templeton să preia administrarea fondului, candidează pe cont propriu, în calitate de acţionar, deşi la alegerile trecute a fost susţinut de Ministerul Finanţelor.

Lista de candidaturi continuă cu Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital, care speră să câştige sprijinul unor fonduri de investiţii locale şi străine, şi Liviu Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, printre cei mai mari acţionari instituţionali români ai FP cu peste 1% din acţiuni.

Victor Cionga, acţionar al FP şi unul dintre cei mai vechi bancheri de investiţii de pe piaţa locală, este susţinut pentru un loc în CR de o serie de acţionari privaţi ai fondului, printre care şi Ion Crissoveloni, urmaş al celebrei familii de bancheri interbelici Crissoveloni. Răzvan Mircea Milea şi Ilie Călugăru, acţionari individuali ai FP, dar şi de Simion Dorin Rusu, fost consilier personal al ministrului economiei, aspiră şi ei la un loc în forul de conducere.

Acţionarii decid azi cine vor fi persoanele care îi vor reprezenta, preşedintele CR urmând a fi ales de membri în prima şedinţă de după AGA.

Câştigarea unui loc în CR este extrem de importantă pentru că fiecare candidat este susţinut de un grup de acţionari care au propria strategie cu privire la administrarea fondului. De exemplu, fondul american de hedging Elliott, care îl susţine pe Steven van Groningen, a solicitat administratorului Templeton să pună în discuţie pe ordinea de zi a AGA modificarea contractului de management. Elliott cere ca Templeton să primească un comision suplimentar pentru plăţile suplimentare pe care le va realiza către acţionari în urma vânzării de active. Elliott susţine că reinvestirea veniturilor din vânzarea de active nu este cea mai bună soluţie pentru acţionari. Propunerile Elliott sunt supuse la vot azi, 4 aprilie.

Tot astăzi, acţionarii trebuie să îşi dea acordul de principiu asupra listării secundare a fondului la Bursa din Varşovia, dar şi asurpa unei instrucţiuni prin care administratorul este pus să elaboreze un plan detaliat către acţionari cel mai târziu până la data de 31 mai, cu toate formalităţile necesare listării secundare.

Acţiunile FP se tranzacţionau în şedinţa de marţi la un preţ de 0,5915 lei/titlu, în scădere cu circa 1% faţă de referinţa de luni. La acest preţ, capitalizarea bursieră a FP este de 1,86 mld. euro, faţă de o valoare a activelor nete de 3,69 mld. euro la 29 februarie. Acţiunile FP au crescut pe bursă cu aproape 40% de la începutul anului, în condiţiile în care principalii acţionari au continuat să acumuleze acţiuni pentru a-şi consolida poziţi­ile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO