Burse - Fonduri mutuale

Moştenitorii lui Malaxa cer schimbarea conducerii şi listarea Fondului Proprietatea la Varşovia

Moştenitorii lui Malaxa cer schimbarea conducerii şi listarea Fondului Proprietatea la Varşovia

Autor: Roxana Pricop

09.02.2012, 19:15 2261

Georgia Palade van Dusen şi fratele său Philipe Palade, moştenitorii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa şi cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea cu peste 5% din acţiuni, au cerut administratorului Franklin Templeton să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor pentru aprobarea, de principiu, a listării secundare a fondului pe Bursa de Valori din Varşovia. Cererea trimisă administratorului a mai fost semnată şi de două vehicule de investiţii Grantelast Limited şi POAH One Acquisition Holdings IV Limited, în calitate de acţionari.

La finele lunii ianuarie, Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malxa, deţinea 6,3% din capitalul social subscris şi vărsat al FP.

Moştenitorii Malaxa mai cer ca pe ordinea de zi a AGA să fie inclusă aprobarea unei instrucţiuni către Franklin Templeton, administratorul FP, de prezentare a unui plan specific către acţionari până cel târziu la data de 31 mai 2012, care să stabilească toate formalităţile necesare în vederea listării la Bursa de Valori din Varşovia şi convocarea unei adunări generale a acţionarilor pentru supunerea la vot a tuturor aspectelor necesare în acest sens până cel târziu la data de 30 iunie 2012.

Ei mai cer revocarea tuturor membrilor Comitetului Reprezentanţilor şi alegerea de noi membri.

Preţul scăzut al acţiunilor FP de la Bursa de Valori Bucureşti, în prezent de 0,52 lei/titlu, a fost principalul motiv de nemulţumire pentru foştii proprietari, aşa cum sunt şi moştenitorii Malaxa, care au primit acţiunile FP drept despăgubire înainte de listarea la bursă în baza unei conversii ce lua în calcul valoarea nominală de 1 leu a acţiunii FP. Altfel spus pentru o despăgubire de un milion de lei, foştii proprietari au primit un milion de acţiuni FP, însă dacă şi le vând acum pe bursă ar putea încasa doar jumătate din suma pentru care au fost despăgubiţi.

Listarea la Bursa din Varşovia, cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, a fost soluţia propusă de administratorul Franklin Templeton pentru ca preţul acţiunilor să crească. Însă administratorul nu a mers mai departe cu această propunere şi nu a supus-o nici până acum votului acţionarilor, deşi s-a consultat cu mai multe bănci de investiţii în vara anului trecut, argumentând că nu a reuşit încă să strângă pachetul de 10% din acţiunile FP necesar derulării unei oferte publice şi că arbitrul pieţei de capital ar fi identificat o serie de obstacole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO