Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania vrea să distribuie acţionarilor dividende de 900 mil. lei, adică un randament al investiţiei de 5,5%, şi să vândă o nouă serie de obligaţiuni în valoare de 1,5 mld. euro

Banca Transilvania vrea să distribuie acţionarilor...

Autor: Liviu Popescu

25.08.2023, 00:07 2402

Banca vrea acum ca 36% din profitul net consolidat al anului 2022 să fie distribuit sub formă de dividende 1,13 lei brut pe acţiune ar urma să fie dividendul, cu propunere de plată pe 6 noiembrie Acţiunile cresc În primăvară banca a dat acţiuni gratuite.

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, convoacă acţionarii pe 29 septembrie 2023 pentru a aproba distri­buirea a 900 mil. lei sub formă de dividende din profitul pe 2022 şi o nouă finanţare cu obligaţiuni, de maximum 1,5 mld. euro (7,5 mld. lei).

Astfel banca de la Cluj, care are în acţionariat toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II şi deci indirect 8 milioane de salariaţi români, vrea să repartizeze un dividend brut de 1,13 lei pe acţiune ceea ce la preţurile curente de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, de 20,5 lei, echivalează cu un randament de 5,5%.

Banca nu menţionează criteriile pentru emisiunea de obligaţiuni însă cel mai probabil, la fel ca şi emisiunea precedentă din programul de 1 mld. euro aprobat de acţionari, şi aceasta este una pentru îndeplinierea cerinţele minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO