Burse - Fonduri mutuale

Bătălie istorică pentru cucerirea SIF Muntenia

Autor: Roxana Daniela Pricop

09.07.2012, 00:08 709

Adunarea Generală a Acţio­na­rilor de la SIF Muntenia de schim­bare a conducerii a intrat în istoria pieţei de capital drept cea mai lun­gă şi încrâncenată luptă de preluare a controlului, după 32 de ore de la con­vocare fiind încă în de­ru­lare duminică la ora 18.00, ora închiderii edi­ţiei, fără însă a fi cu­nos­cut rezultatul alegerilor.

Miza adunării este uriaşă pentru că un grup de acţionari nemulţumiţi în frunte cu Gheorghe Iaciu, proprietarul centrului comercial Doraly din Afumaţi, care a ajuns să deţină 5% din capitalul SIF 4, vor să schimbe actualul Consiliu al Repre­zentanţilor în frunte cu Marian Dinu şi să îşi impună propriii oameni peste active de aproape 300 milioane de euro. În tabăra opusă este vechea conducere care vrea să îşi menţină controlul.

Cine va câştiga alegerile va prelua controlul SIF Muntenia.

Pe bursă, calculat în funcţie de preţul acţiunii, SIF-ul valorează de două ori mai pu­ţin.

Muntenia are 205 societăţi în porto­fo­liu, mai mult de ju­mătate fiind ne­lis­tate, deci inacce­sibi­le inves­ti­to­ri­lor de pe bur­să.

SIF 4 deţine 4,15% din capi­talul BRD, un pa­chet de 1% din ac­ţiunile Erste Bank, ac­ţionarul majo­ritar al BCR.

Printre perlele lis­ta­te din portofoliu se nu­mără şi participaţiile de la Rom­aero, cele de la magazinele Co­cor şi Unirea Shopping Cen­ter. SIF 4 deţine indirect şi proprietăţi imo­biliare prin interme­diul unui vehicul de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO