Burse - Fonduri mutuale

BET-ul s-a lovit de trei ori în ultimele luni de pragul de 5.300 puncte

BET-ul s-a lovit de trei ori în ultimele luni de pragul de 5.300 puncte
22.08.2010, 23:48 23

Bursa a scăzut uşor vineri, cu 0,21%, pentru a treia şedinţăconsecutiv, într-o piaţă în care investitorii au continuat să aibăun interes redus pentru tranzacţionarea acţiunilor, însă indicelegeneral, BET-C, a încheiat săptămâna în creştere cu 1,52% raportatla nivelul de săptămâna trecută.
În şedinţa de vineri, cele mai multe titluri au înregistratvariaţii uşoare încă din primele minute, în condiţiile în caremajoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii deaşteptare şi să nu realizeze tranzacţii până la definirea uneitraiectorii pe pieţele externe.
Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, aminteşte că din punct devedere tehnic indicele BET a testat în această săptămână pentru atreia oară în ultimele două luni nivelul de rezistenţă de 5.300 depuncte, însă cumpărătorii nu au reuşit nici de această dată sădepăşească acest nivel.
"Pe plan extern, revizuirea în scădere a estimărilor Fed privindevoluţia economiei americane din următoarele trimestre, numărul încreştere al solicitărilor pentru ajutorul de şomaj, precum şiscăderea încrederii managerilor de achiziţii din sectorulmanufacturier au condus la creşterea volatilităţii pe indiciiamericani. Un bun reper privind percepţia investi­torilor va fi datde evoluţia pieţei americane de vineri, deoarece în lipsa unor datemacro­economice se va vedea mai uşor balanţa dintre cumpărători şivân­zători", a afirmat Dărăbuţ.
Piaţa americană a închis vineri indecis, principalii indiciînregistrând variaţii reduse faţă de şedinţa precedentă.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri de la BVB,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în imediataapropiere a ulti­melor cotaţii de joi, iar acţiunile companiilordin sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,3% subreferinţă.
Totodată, titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare(SIF) au crescut în medie cu 0,83% com­parativ cu nivelul de lafinalul săp­tămânii anterioare. Totuşi, raportat la nivelul de lafinalul anului trecut, indicele BET-FI este cu 5,18 procente maijos.
În această săptămână cotaţiile celor mai lichide zece acţiuni auavansat în medie cu 1,95%, indicele BET am­pli­ficându-şi, astfel,ascensiunea din acest an la 11,62%.
Investitorii de la BVB au tran­zac­ţionat vineri acţiuni de numai9,3 mi­lioane de lei (2,2 milioane de euro).
La finalul şedinţei acţiunile SIF Oltenia erau cotate la 1,38 lei,preţ în scădere cu 1,43%, iar titlurile SIF Moldova au coborât cu0,93%, la 1,06 lei.
"Principalii factori care au influenţat evoluţia preţurilor au fostîn continuare cei externi, investitorii locali ghidându-se pecorelarea pieţei noastre cu cele internaţionale din lipsa unorştiri care să le influenţeze deciziile. Piaţa locală, asemeni celorinternaţionale, se află în continuare într-o zonă în care evolueazăprepon­derent în lateral pe o lichiditate foarte scăzută şi esteposibil ca această situaţie să continue până la începutul toamneidin lipsa altor evenimente care să-i influenţeze pe investitori",spune Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj IntercapitalInvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO